Danielle en Barbara delen hun verhaal hoe kanker een onverbrekelijke band creëerde.

15-03-2025 18:48

 

 

Barbara en Daniëlle, een bijzondere vriendschap in moeilijke tijden.

Barbara en Daniëlle, een bijzondere vriendschap in moeilijke tijden.

 

 

 

 

HAARLEMMERMEER  Wanneer het leven je plotseling confronteert met een ziekte als kanker, verandert alles. Voor Daniëlle de Kloe en Barbara Koelewijn-Willems begon hun bijzondere band in een ziekenhuisomgeving, waar patiënt en verpleegkundige elkaar vonden in openhartige gesprekken, humor en steun op de zwaarste momenten. Wat begon als een professionele relatie, groeide uit tot een hechte vriendschap en uiteindelijk tot een gezamenlijk boek ‘Bevriend door een tumor’, waarin ze hun ervaringen delen om anderen te inspireren.

 

In dit interview vertellen Danielle, een levenslustige politieagente in Haarlemmermeer, en Barbara, een oncologieverpleegkundige in het Spaarne Gasthuis, hoe het idee voor hun boek ontstond, welke uitdagingen ze tegenkwamen tijdens het schrijfproces en hoe hun band hen door moeilijke tijden heen hielp.

 

 

Hoe is het idee ontstaan om dit boek samen te schrijven?


“Tijdens de chemokuren in het ziekenhuis fantaseerden we vaak over het opzetten van een eigen bedrijf waarmee we kankerpatiënten en hun naasten konden helpen door onze ervaringen te delen. Hoewel er al veel verhalen over kanker bestaan, waren we vanaf het begin overtuigd van de uniciteit van ons verhaal. Het idee om ons verhaal vast te leggen kreeg serieuze vormen tijdens een avond op het strand in Noordwijk. Tijdens een brainstormsessie beseften we hoe waardevol het zou zijn om ons verhaal te delen.”

 

 

Wat was het moeilijkste moment tijdens het schrijven van het boek?


“Voor mij (Danielle) was het moeilijkste moment om terug te gaan naar bepaalde herinneringen. Dit maakte dat ik opnieuw intensief bezig was met de periode van ziek zijn. Hoewel die tijd ook mooie momenten kende, was het tegelijkertijd een zware en emotionele periode.”

 

 

Hoe hebben jullie de balans gevonden tussen de medische aspecten en het persoonlijke verhaal?


“De balans was er eigenlijk vanaf het begin. Doordat we meerdere keren samenkwamen en bespraken welke vorm het boek moest krijgen, werd het schrijfproces helder. Hierdoor kwamen zowel het medische als het persoonlijke aspect op een natuurlijke manier naar voren.”

 

 

Was er iets dat jullie aanvankelijk niet in het boek wilden zetten, maar uiteindelijk toch hebben opgenomen?


“Het boek is met volledige openheid en vanuit het hart geschreven. We hebben het meerdere keren herlezen en overwogen of bepaalde passages anders verwoord moesten worden. Uiteindelijk besloten we alles te behouden. Verdriet, humor, vriendschappen - alles staat erin zoals we het hebben beleefd.”

 

 

Wat maakte jullie band zo speciaal?


“Door ons werk voelen we beiden een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn we dagelijks bezig met het verlenen van zorg. Onze beroepen bleken meer met elkaar verbonden dan we vooraf hadden gedacht. Daarnaast zijn we allebei moeders van jonge kinderen en delen we een passie als voetbalmoeders. Alles viel gewoon op zijn plek.”

 

 

Hoe heeft deze vriendschap jullie kijk op patiëntenzorg en vriendschap veranderd?


“We hebben geleerd dat vriendschap iets heel kostbaars is en dat je het moet koesteren. Dat een verpleegkundige en een patiënt vriendinnen kunnen worden, was iets wat we ons in eerste instantie afvroegen. Is het gepast? Mag het wel? Is er ruimte voor zo’n vriendschap? Maar vanaf het eerste moment voelden we een klik.”

 

 

Danielle, hoe heb jij Barbara’s steun ervaren tijdens je ziekteproces?


“Barbara was mijn steun en toeverlaat in de moeilijkste en zwaarste periode van mijn leven. Ze bracht zowel lach als traan tijdens mijn behandelingen. Ik ben haar ontzettend dankbaar. Elke week keek ik uit naar onze gesprekken, ondanks dat de behandelingen me erg ziek maakten. Barbara is een enorme steun voor haar patiënten; haar zorg is oprecht en betrokken.”

 

 

Barbara, hoe was het voor jou om als verpleegkundige zo persoonlijk betrokken te raken bij een patiënt?


“Het voelde heel natuurlijk om zo betrokken te raken bij Danielle. Natuurlijk vroeg ik me in het begin af of het verstandig was om meer van mezelf te laten zien dan ik normaal bij patiënten doe. Maar de klik was er vanaf het eerste moment. Hierdoor werd de grens tussen zorgverlener en vriendin dun. Het voelde als iets dat gewoon moest gebeuren.”

 

 

Wat waren de zwaarste momenten in de behandeling en hoe zijn jullie daar samen doorheen gekomen?


“Voor mij (Danielle) was het zwaarste moment toen na mijn operatie bleek dat een studie, waaraan ik deelnam, niet had aangeslagen. Daardoor moest ik opnieuw chemotherapie ondergaan. Net toen ik weer opknapte en plannen maakte met mijn gezin, moest ik opnieuw beginnen. Dat voelde als een enorme tegenslag.” “De zwaarste momenten van Danielle’s behandeling kan ik niet precies benoemen,” vult Barbara aan. “Wat ik wel weet, is dat ik er altijd voor haar wilde zijn. Ik probeerde haar behandelingen zo aangenaam mogelijk te maken en leefde intens met haar mee. Doordat we open en eerlijk tegen elkaar waren, kunnen we nu ook samen op dit traject terugkijken en vooruitkijken naar de toekomst.”

 

 

Hoe ga je als patiënt om met de onzekerheid en angst die kanker met zich meebrengt?


“De onzekerheid aan het begin van mijn ziekteproces was bijna ondraaglijk. Toch ontdek je hoe sterk je eigenlijk bent en hoe je steeds weer slecht nieuws kunt verwerken. Vanaf het moment dat mijn behandelplan duidelijk was, heb ik mijn schouders eronder gezet en ben ik zo positief mogelijk gebleven. Dit had ik niet gekund zonder de steun van de mensen om me heen.”

 

 

Wat zouden jullie willen meegeven aan mensen die op dit moment in een soortgelijke situatie zitten?


“We willen nieuwe kankerpatiënten, hun naasten, zorgverleners en eigenlijk iedereen meegeven dat er ook een mooie kant aan deze ziekte kan zitten. Natuurlijk is het een loodzware periode, met niet altijd een goede afloop, maar het kan je ook iets bijzonders brengen. Je ontdekt wie je echte vrienden zijn, leert genieten van kleine dingen zoals een zonnestraal of de geur van het voorjaar. Hopelijk geeft ons verhaal anderen een stukje herkenning en kracht. We willen laten zien dat het niet alleen maar zwaar is.”

 

 

 

Het boek is te bestellen via de QR-CODE hierboven of via de volgende link: www.boekscout.nl/shop2/boek/9789465091327

 

 

Bron: www.hcnieuws.nl/lokaal