Crowdfunding op wielen: van Brabant naar Azië voor strijd tegen baarmoederhalskanker.

30-10-2024 16:36

 

 

Auteur: Frank Hermans -.gelderlander.nl/land-van-cuijk

 

 

Crowdfunding op wielen: van Brabant naar Azië voor strijd tegen  baarmoederhalskanker | Land van Cuijk | gelderlander.nl

Influencer Govert Sweep (links) en Motalib Weijters staan voor de door Nabuurs en Bas Trucks geschonken vrachtauto waarmee ze, hopelijk volgeladen met medische apparatuur, in ongeveer dertig dagen naar Bangladesh gaan rijden. 

Foto:  Arjan Broekmans.

 

 

 

 

Hij is niet van de kleine getallen, ‘liefdadigheidsmachine’ Motalib Weijters. De voormalig inwoner van Wanroij wil 75.000 vrouwen in Bangladesh laten screenen op baarmoederhalskanker. Mede door een ritje met de vrachtauto van 10.000 kilometer hopen ze 500.000 euro in te zamelen. Influencer Govert Sweep gaat mee op reis voor de spraakmakende verhalen.

 

‘Mister Bangladesh’ Motalib Weijters uit Uden, geboren Wanroijenaar, heeft samen met Govert Sweep de handen ineen geslagen. Nijmegenaar Sweep, geboren in Boxmeer, is goed voor een half miljoen volgers. Ze gaan een bijzondere samenwerking aan voor enerzijds zoveel mogelijk geld en goederen. En anderzijds een wervend en spannend avonturenverslag van Sweep dat op onder meer Instagram te volgen zal zijn.

 

 

Tocht door Turkije, Iran, Pakistan en India:

 

De aftrap hiervoor heeft Sweep al gegeven met een swingend introductiefilmpje. De datum voor het vertrek is ook al geprikt: 27 maart 2025. Dan reist het gelegenheidsduo af naar Bangladesh. Een tocht van 10.000 kilometer dwars door Europa en uitdagende landen als Turkije, Iran, Pakistan en India.

 

 

Met videofilm­pjes en documentai­res giet ik de informatie in een infotain­ment-jas­je voor jong-volwasse­nen. Zo probeer ik hen in verbinding te brengen met werelden ver weg

Govert Sweep.

 

 

Eerder maakte Sweep al vergelijkbare reizen naar oorlogsgebieden in Zuid-Soedan, Syrië en het Midden-Oosten. ,,Ik doe dan verslag van conflictgebieden. Met videofilmpjes en documentaires giet ik de informatie in een infotainment-jasje voor jong-volwassenen. Zo probeer ik hen in verbinding te brengen met werelden ver weg.”

 

 

Rotary Club:

Sweep en Weijters zagen elkaar voor het eerst op een lokale bijeenkomst van de Rotary Club. Dadendrang bleek een gedeelde eigenschap. Weijters is de zeer ervaren goededoelenman; Sweep een mediagenieke videomaker en daarmee potentiële krachtbron voor aandacht en inkomsten. Ze vulden elkaar perfect aan, vonden ze. Waarmee het besluit om samen af te reizen, direct genomen was.

 

De twee rijden naar Bangladesh in een door autobedrijf Ben Voets geschonken personenauto. Nog twee chauffeurs, vrijwilligers en ervaren vrachtwagenchauffeurs, besturen een truck die voorop gaat. Weijters: ,,Die vrachtauto hebben we gekregen van logistiek dienstverlener Nabuurs uit Haps en Bas Trucks uit Veghel. Ze betalen ook alle benzine. De waarde van de truck is 10.000 euro. Die gaan we straks verhuren in Bangladesh. De opbrengst daarvan gaat naar de weeshuizen die ik daar al jaren geleden heb opgericht.”

 

 

1,5 miljoen mensen profiteerden in Bangladesh:

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Nederland worden aangeschreven met het verzoek tweedehands spullen te doneren als echoapparaten, tandartsinstrumenten, bloeddrukmeters en bedden. Weijters: ,,We gaan zorgen dat die vrachtwagen propvol komt, zodat we ziekenhuizen in Bangladesh kunnen voorzien van spullen die daar broodnodig zijn.”

 

Het is maar één van de vele projecten die de 53-jarige Weijters door de jaren heen voor zijn vaderland heeft opgezet. In 1977 ontvluchtte hij als dakloos jongetje de armoede, om daar in 1994 weer zijn familie terug te vinden. Hij bleef in Nederland wonen, maar is sinds die tijd verantwoordelijk voor het slaan van ontelbare aantallen waterputten in Bangladesh, schone wc’s, initiatieven voor kleinschalige groente- en visteelt en veel meer. Ruim 1,5 miljoen mensen in Bangladesh hebben al geprofiteerd van zijn inzet.

 

En zijn liefdadigheidshonger is nog lang niet gestild.

 

 

Eendenbek van plastic:

,,Mijn vrouw Ingrid is in 2013 overleden aan borstkanker. Borstkanker genezen is niet zo simpel, daarom heb ik me gestort op het voorkomen en behandelen van een andere vrouwenziekte: baarmoederhalskanker.” Ei van Columbus voor het doel van Weijters was de (inmiddels gepatenteerde) vinding van een huisarts uit Huissen, Bernhard Klaassen. ,,Hij heeft een eendenbek ontwikkeld van plastic. Kost maar 3 euro, maar werkt uitstekend om afwijkingen aan de wand van vagina en baarmoeder op te sporen.”

 

Met een makkelijk te bedienen mobiel cameraatje kunnen ook inwendige beelden bij de vrouwen worden gemaakt. ,,Die kunnen met een smartphone worden doorgestuurd naar artsen in ziekenhuizen, zodat die de juiste diagnose kunnen stellen.”

 

 

Onderweg bezoeken we overal rotary­clubs op de route om hen bij te praten over wat we voor ogen hebben. We hopen natuurlijk dat we de leden kunnen overhalen om flinke giften te doneren

Motalib Weijters.

 

 

Half miljoen:

Inmiddels zijn al 20.000 vrouwen in zijn vaderland gescreend, bij 360 vrouwen is vervolgens een noodzakelijke en vaak levensreddende behandeling ingezet. ,,Maar dat kan nog veel meer worden. We hebben als doel gesteld om 75.000 vrouwen te laten screenen. Een volgende stap is jonge meiden in te enten tegen het hpv-virus dat de baarmoederhalskanker meestal veroorzaakt, dat zou nog beter zijn.”

 

Maar ook zijn het allemaal zaken die veel geld kosten. Geld dat Weijters en influencer Sweep willen binnenhalen met hun nieuwe avontuur: in ongeveer dertig dagen rijden naar Bangladesh. Weijters: ,,Onderweg bezoeken we overal rotaryclubs op de route om hen bij te praten over wat we voor ogen hebben. We hopen natuurlijk dat we de leden kunnen overhalen om flinke giften te doneren. We mikken op een half miljoen euro.”

 

 

Zichtbaar in Europa en Azië:

De voortekenen zijn wat dat betreft alleszins gunstig, want veel lokale clubs (die al zijn aangeschreven) hebben op voorhand al flinke geldsommen toegezegd. ,,Al 80.000 euro bij elkaar. Een half miljoen is zeker niet onhaalbaar”, blikt Weijters optimistisch vooruit.

 

Ook in Nederland zijn al enkele donateurs die het project op voorhand steunen met duizenden euro’s. Bedrijven die meedoen, kunnen rekenen op een mooie reclamesticker op de vrachtauto. ,,Zo kunnen ze zichzelf zichtbaar maken in heel Europa en Azië”, aldus Sweep.

 

 

Meer informatie: motalib@kpnmail.nl en gofundme.com/f/stop-baarmoederhalskanker-in-bangladesh

 
 
 
 
Crowdfunding op wielen: van Brabant naar Azië voor strijd tegen  baarmoederhalskanker | Land van Cuijk | gelderlander.nl

De eendenbek à 3 euro waarmee vrouwen in Bangladesh gescreend kunnen worden op baarmoederhalskanker. 

 
Foto: Arjan Broekmans.