Chronische stress versnelt de progressie van colorectale kanker door de balans van de darmflora te verstoren, zo blijkt uit onderzoek.

13-10-2024 16:56

 

 

Auteur: United European Gastroenterology.

 

 

darm

Krediet: CC0 Publiek Domein.

 

 

 

 

Uit baanbrekend onderzoek is gebleken hoe chronische stress de balans van de darmflora verstoort en zo de progressie van colorectale kanker (CRC) versnelt. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor de preventie en behandeling van CRC.

 

Door bepaalde darmbacteriën te elimineren en stress te veroorzaken, konden onderzoekers vaststellen dat er een verband bestaat tussen stress en darmflora bij de ontwikkeling van dikkedarmkanker. Daarmee konden ze een specifieke bacteriesoort identificeren als mogelijk therapeutisch doelwit.

 

Tijdens de presentatie van de studie op de UEG Week 2024 legde hoofdonderzoeker Dr. Qing Li uit: "In onze studie gebruikten we een antibioticacocktail (vancomycine, ampicilline, neomycine en metronidazol) om de darmflora uit te roeien, gevolgd door een fecale microbiotatransplantatie om te onderzoeken of darmflora nodig is om chronische stress te versnellen bij de progressie van colorectale kanker."

 

Uit de bevindingen bleek dat chronische stress niet alleen de tumorgroei vergrootte , maar ook de hoeveelheid nuttige darmbacteriën verminderde, met name het geslacht Lactobacillus, die essentieel zijn voor een gezonde immuunreactie tegen kanker.

 

Dr. Li merkte op: "Stressgerelateerde CRC-progressie kan worden toegeschreven aan een vermindering van nuttige darmbacteriën, aangezien dit de immuunrespons van het lichaam tegen kanker verzwakt. Lactobacillus, dat gevoelig is voor vancomycine en ampicilline, werd uitgeput in zowel de controle- als de stressgroep door de antibioticacocktail. Deze uitputting benadrukt de cruciale rol ervan bij het behouden van de gezondheid van de darmen en de mogelijke associatie ervan met CRC-progressie onder chronische stress."

 

Om verder te onderzoeken hoe Lactobacillus de CD8 + T-celniveaus beïnvloedt (die een cruciale rol spelen in de antitumorimmuniteit van het lichaam) en de progressie van CRC, gaven de onderzoekers muizen Lactobacillus als supplement tijdens chronische stress en zagen ze een verminderde tumorvorming.

 

Dr. Li verklaarde: "Door middel van fecale analyse ontdekten we dat Lactobacillus plantarum (L. plantarum) specifiek het galzuurmetabolisme reguleerde en de functie van CD8 + T-cellen verbeterde. Dit geeft aan hoe Lactobacillus de antitumorimmuniteit kan verbeteren."

 

Tijdens het onderzoek kwamen ook onverwachte bevindingen naar voren, legt Dr. Li uit.

 

"Aanvankelijk dachten we dat L. plantarum de antitumor immuunfunctie van CD8 + T-cellen zou kunnen verbeteren door de productie van metabolieten te initiëren, zoals eerdere bevindingen suggereren. Onze in vitro-tests lieten echter zien dat het geconditioneerde medium van L. plantarum CD8 + T-cellen niet significant stimuleerde om zulke belangrijke metabolieten te produceren. Dit geeft aan dat L. plantarum mogelijk stoffen in de darmomgeving nodig heeft om de antitumorwerking van CD8 + T-cellen te verbeteren."

 

Het potentieel voor Lactobacillus-gebaseerde therapieën bij de behandeling van patiënten, met name die welke lijden aan chronische stress, is veelbelovend. "Het combineren van traditionele antitumormedicijnen met L. plantarum-suppletie zou een haalbare therapeutische strategie kunnen zijn voor patiënten met stressgerelateerde CRC," aldus Dr. Li.

 

CRC is een belangrijk gezondheidsprobleem in heel Europa en is de op één na meest voorkomende kanker en de op één na belangrijkste doodsoorzaak door kanker. De incidentie ervan zal naar verwachting in het komende decennium aanzienlijk toenemen, vanwege een vergrijzende bevolking , ongezonde diëten, fysieke inactiviteit en obesitas.

 

In de toekomst is het de bedoeling dat het onderzoeksteam fecale en tumormonsters van CRC-patiënten verzamelt om veranderingen in de darmflora te analyseren bij personen met en zonder chronische stress. "Ons doel is om te verifiëren of L. plantarum significant verminderd is bij gestreste CRC-patiënten en om de relatie ervan met antitumor-immuuncellen te onderzoeken," deelde Dr. Li.

 

Uit dit onderzoek blijkt dat er een ingewikkelde relatie bestaat tussen stress, darmflora en dikkedarmkanker. Hieruit blijkt dat strategieën om de gezondheid van de darmen te herstellen een cruciale rol kunnen spelen in de kankerzorg, met name bij patiënten met chronische stress .

 

"Het herstellen van nuttige bacteriën in de darmen, zoals Lactobacillus, zou de natuurlijke afweer van het lichaam tegen colorectale kanker kunnen versterken", concludeerde Dr. Li.

 

 

Meer informatie: Li, Q. & Yang, J. Chronische stress versnelde de progressie van colorectale kanker door de balans van de darmflora te verstoren. Gepresenteerd op UEG Week 2024; 13 oktober 2024; Wenen, Oostenrijk.

 
 
 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.