Chris Hoy over uitgezaaide prostaatkanker: ‘Pas dan besef je dat wielrennen puur plezier was’.
Auteur: HLN
Chris Hoy met zijn vrouw Sarra en de kinderen Callum en Chloe.
Foto: instagram chrishoy1
Chris Hoy heeft zich voor het eerst uitgesproken, nadat bekend werd dat de wielerlegende lijdt aan prostaatkanker. In een interview bij de BBC vertelt hij over de afgelopen periode en ook over spierziekte van zijn vrouw Sarra. ,,Dat was het ware dieptepunt.’’
Het bericht dat Hoy prostaatkanker heeft, leidde in de dagen erna tot acht keer zoveel zoekopdrachten naar de symptomen van prostaatkanker bij de NHS (gratis gezondheidsservice in Groot-Brittannië). De impact van het nieuws over de wielerlegende is groot, zeker omdat hij er bijvertelde dat ook zijn vrouw Sarra de diagnose van multiple sclerose had gekregen.
Hoy, vooral bekend om zijn prestaties in het baanwielrennen, spreekt over hoe het zwaarste jaar in zijn leven compleet uit de lucht kwam vallen. ,,Ik had geen symptomen, kreeg geen waarschuwing, echt niets. Het enige wat ik voelde, was een kleine pijn aan de schouder en aan mijn ribben. Dat zou wel aan de fitness liggen, dacht ik.”
Een scan in september 2023 bracht echter een tumor in de schouder aan het licht. ,,De grootste schok van mijn leven. Ik herinner me dat gevoel van absolute horror, wandelend huiswaarts in een waas’’, vertelt hij bij de Britse omroep.
Als ik het één minuut zou volhouden, ging die volgende ook wel lukken
Chris Hoy over de twee uur durende chemosessies.
,,Ik kon het nieuws amper geloven, laat staan dat ik het kon plaatsen. Pas halverwege de terugweg vroeg ik me af waar ik was. Daarna spookte door mijn hoofd hoe ik het mijn vrouw Sarra en de kinderen zou vertellen. Het was alsof ik midden in een nachtmerrie zat.”
Nog meer onheil na tweede scan:
Zeker omdat de tweede scan alleen maar voor nog meer onheil zorgde. Die onthulde dat het om een uitzaaiing van prostaatkanker ging. Ook bleek Hoy uitzaaiingen te hebben in zijn bekken, heup, ruggengraat en ribben. ,,Ik kreeg het nieuws dat het ongeneesbaar was en ik nog maar een paar jaar te leven had. Het moment dat ik dat te horen kreeg, gaat heel je leven in flitsen voorbij. Het voelde onwezenlijk’’, zegt Hoy.
,,Alsof ik een gekooid dier was dat niet uit die dokterskamer kon komen, want dat was het enige wat ik wou: zo snel mogelijk uit het ziekenhuis lopen, weg van al die miserie. Tot je beseft dat je hier niet van kan weglopen. Dit is iets wat in je zit. Meteen de eerste stap in het aanvaardingsproces.”
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Chris Hoy juicht het uit na olympisch goud op de keirin op de Olympische Spelen van 2012 in Londen, die het absolute hoogtepunt in zijn carrière zouden worden.
Ware hel:
De chemotherapie omschrijft de zesvoudig gouden olympiër als ‘één van de zwaarste uitdagingen ooit’ waar hij voor stond, amper enkele weken nadat hij de diagnose had gekregen. ,,Het was een ware hel. Ik was nog niet klaar voor die martelgang.”
Hoy ontwikkelde een strategie tijdens de twee uur durende sessies. ,,Ik had niet die twee uur in gedachten, wel één minuut. Dan keek ik naar de seconden die de klok rondgingen. En vervolgens de volgende ronde. Als ik het één minuut zou volhouden, ging die volgende ook wel lukken’', schetst hij.
,,Uiteindelijk denk ik niet dat een mens weet tot wat hij in staat is en hoe sterk hij kan zijn. Het is pas in zo'n situaties dat je ontdekt uit welk materiaal je echt gemaakt bent. En dan plaats je dat wielrennen wel in perspectief. ‘Mijn god, dat was eigenlijk alleen maar wat plezier’, realiseer je je dan.’’
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Nieuwe klap:
Als gezin ben je een team. Je helpt elkaar. En zo houden we het vol
Chris Hoy.
,,Op dat moment hebben alleen de kinderen ons rechtgehouden. Om er toch nog proberen te zijn voor hen. Als ik dat doel niet had gehad, was het echt héél moeilijk geweest. Maar daarom ben je als gezin een team. Je helpt elkaar. En zo houden we het vol.
,,Sarra doet het goed, er is een behandeling voor haar ziekte. Zij heeft medicijnen die ze kan nemen om haar ziekte te bestrijden en ik heb medicijnen die mijn ziekte kunnen bestrijden. Dan kunnen we ons toch alleen maar gelukkig prijzen?’’
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Fietstocht in 2025:
Na de bekendmaking van het nieuws, kreeg Hoy wereldwijde steun van onder anderen: ‘Sir’ Mark Cavendish, David Beckham, Coldplay-zanger Chris Martin, ‘Sir’ Andy Murray. ,,Het was overweldigend.” Maar Hoy hoopt dat zijn legacy straks de velodroom van Glasgow, die zijn naam draagt, overstijgt.
Zo hoopt hij op meer screenings op prostaatkanker op een jongere leeftijd, zeker voor mensen bij wie het in de familie zit. ,,Laat het vaststellen vóór je zo’n behandeling nodig hebt. Dat lijkt me een no-brainer. Laat meer mannen sneller zo’n bloedtest doen.’’
Naast een al uitgebracht boek plant hij volgend jaar een fietstocht om meer bewustwording rond kanker in vergevorderd stadium te creëren. ,,Ik wil vooral uitdragen dat er ook dan nog hoop is. Ik besef dat dit niet voor iedereen geldt, maar kijk naar mij: zes maanden na het einde van mijn chemo, zit ik weer elke dag op de fiets, ga ik naar de sportschool en heb ik geen pijn meer. Wanneer mensen het over hun strijd tegen kanker hebben, is dat vooral een mentaal gevecht.”