Chinese wetenschappers zeggen dat nieuwe beeldvorming gezond weefsel zal beschermen bij borstkankerchirurgie.
Auteur: Victoria Bela - scmp.com/news
Innovatie zou tumorranden detecteren vóór en tijdens de operatie, aldus artikel.
Volgens het team richt de beeldvorming zich op een biomarker die vaak overmatig tot uiting komt op tumoroppervlakken en kan deze de tumorranden beter detecteren voor borstsparende chirurgie (BCS), die de voorkeur heeft bij patiënten met borstkanker in een vroeg stadium.
"BCS houdt niet alleen in dat de tumor volledig wordt verwijderd, maar ook dat er voldoende gezond weefsel wordt behouden om de cosmetische integriteit te behouden", schreven de onderzoekers in een artikel dat op 16 oktober werd gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine.
De uitdaging is dat als er conservatiever wordt omgegaan met het verwijderen van weefsel, de kans groter is dat de kanker terugkeert. Het gezonde weefsel kan nog steeds kankercellen bevatten. Patiënten kunnen bovendien een vervolgoperatie nodig hebben om nog meer kankerweefsel te verwijderen.
Het team schreef dat er margebeoordelingen nodig zijn die tijdens een operatie kunnen worden gebruikt om “real-time, nauwkeurige en effectieve identificatie van positieve margeweefsels te bieden om de heroperatiepercentages in de klinische praktijk te minimaliseren”.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kregen in 2022 wereldwijd zo'n 2,3 miljoen vrouwen de diagnose borstkanker.
Volgens de Amerikaanse National Breast Cancer Foundation wordt ongeveer 66 procent van de gevallen van borstkanker vastgesteld voordat de kanker zich buiten de borst heeft verspreid.
Een methode voor intraoperatieve beoordeling die steeds meer aandacht krijgt, is het gebruik van fluorescentiebeeldvorming vanwege de snelheid waarmee realtimebeelden worden gegenereerd, de lage kosten en het gebruiksgemak, aldus onderzoekers van het Xiangan-ziekenhuis van de Universiteit van Xiamen, de Nanjing Normal University, het Shantou University Medical College en het Yunnan Cancer Hospital.
Klinisch goedgekeurde fluorescerende markers kampen echter nog steeds met het probleem van lage tumorspecificiteit, of het vermogen om onderscheid te maken tussen kankercellen en niet-kankercellen. Daarom koppelde het team hun markers aan iets dat de biomarker op het oppervlak van tumorcellen kon detecteren: trofoblastisch celoppervlakteantigeen 2 (Trop2), dat in meer dan 85 procent van de tumoren overmatig tot uiting komt.
"Trop2-sondes zijn een veelbelovende aanpak voor het verbeteren van de chirurgische verwijdering van borsttumoren", aldus Molly Ogle, adjunct-hoofdredacteur van het tijdschrift, in een redactionele notitie bij het artikel.
Als onderdeel van de combinatiestrategie van het team creëerden de onderzoekers hun beeldvormende probes met behulp van sacituzumab govitecan (SG) – een door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurd antilichaam-medicijnconjugaat dat wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker – en dat zich richt op Trop2.
"We hebben SG gebruikt om twee complementaire beeldvormingsbenaderingen voor de detectie van borstkanker te demonstreren, namelijk immunopositronemissietomografie (PET) en nabij-infrarood (NIR) intraoperatieve beeldvorming om tumorranden te detecteren", schreef het team.
Voor de immunoPET-benadering om kankerletsels te visualiseren, labelden ze SG met zirkonium-89. Bij muizen leidde dit tot intensere PET-signalen in tumorweefsel dan in gezond weefsel.
Het team combineerde SG ook met indocyaninegroen, een nabij-infrarood fluorescerende medische kleurstofmarker, die hielp bij het begeleiden van tumorverwijderingschirurgie bij borstkankermodelmuizen. De onderzoekers zeiden dat het "goed presteerde bij het onderscheiden van tumoren van normaal borstweefsel tijdens de operatie".
Om de ontwikkeling van hun probes te bevorderen, testten ze deze op weefsel dat al uit het lichaam was verwijderd, omdat de proefperiodes voor fluorescentiegestuurde chirurgie, waarbij de markers in de patiënt worden geïnjecteerd, lang zijn.
Het team testte hun nabij-infraroodsondes op zowel gezond als kankerweefsel van 26 menselijke patiënten en ontdekte dat de procedure binnen slechts 15 minuten onderscheid tussen de twee kon maken, met een gevoeligheid van 86,96 procent.
"Vergeleken met de momenteel beschikbare methoden voor het detecteren van tumorranden biedt deze technologie verschillende voordelen, waaronder de hoge-resolutie breedveldbeeldvorming van hele weefselmonsters binnen een klinisch relevant tijdsbestek en het profileren van de tumorbiomarker Trop2", schreef het team.
Bij muizen vond het team geen bewijs dat de probes giftig waren voor cellen en zeiden dat ze geen afwijkingen zagen in de belangrijkste markers van nier- en leverfunctie. Het team zei dat de probes verder onderzoek nodig hadden met grotere cohorten en meer onderzoek naar vals-negatieve resultaten.
"We hebben een biocompatibel en levensvatbaar diagnostisch beeldvormingsreagens ontwikkeld waarvan verwacht wordt dat het een platform zal vormen tijdens operaties, met het potentieel om intraoperatieve bevroren secties van borstweefsel te vervangen voor de toekomstige nauwkeurige behandeling van borstkanker", aldus de onderzoekers.