Chinese wetenschappers ontdekken natuurlijke verbinding die de groei van leverkanker remt.

06-04-2025 15:55

 

 

(Webredacteur: Zhao Tong, Hongyu)

 

 

Chinese scientists discover natural compound to inhibit liver cancer growth -Xinhua

Deze foto uit september 2024 toont leden van een onderzoeksteam onder leiding van Ye Sheng, hoogleraar aan de Universiteit van Tianjin, aan het werk in een laboratorium in de Noord-Chinese stad Tianjin. 

(Xinhua)

 

 

 

 

TIANJIN, 5 april (Xinhua) - Chinese wetenschappers hebben het transportmechanisme van lactaat ontdekt, een essentiële metabolische brandstof voor kankercellen. Ook hebben ze silybine eruit gehaald, een natuurlijke verbinding die dit pad verstoort om de proliferatie van leverkanker te onderdrukken.

 

Kankercellen kunnen lactaat produceren onder zowel hypoxische als normoxische omstandigheden. Dit stimuleert niet alleen de groei van tumoren, maar verstoort ook de immuunbewaking door de werking van immuuncellen te remmen.

 

Na lactaatproductie speelt de monocarboxylaattransporter (MCT1) een cruciale rol in lactaattransport. MCT1 exporteert lactaat uit kankercellen om de intracellulaire pH-balans te behouden en levert tegelijkertijd energie aan naburige tumorcellen.

 

Door het transportmechanisme van MCT1 te ontcijferen en het lactaattransport te verstoren, heeft een onderzoeksteam onder leiding van Ye Sheng, hoogleraar aan de Universiteit van Tianjin, een veelbelovende therapeutische strategie voor de behandeling van kanker onthuld.

 

De studie ontdekte dat het efficiënte lactaattransport van MCT1 afhangt van precieze aminozuurinteracties. Voortbouwend op deze ontdekking identificeerden de onderzoekers silybine -- een natuurlijke verbinding afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde -- als een MCT1-blokker. Silybine bindt zich precies aan de substraatpocket van de transporter, verstoort de MCT1-functie en leidt tot toxische ophoping in kankercellen.

 

Uit laboratoriumproeven is gebleken dat silybine de tumorgroei remt in zowel celculturen als diermodellen. Dit onderstreept de potentie van silybine als veelbelovend middel tegen kanker, aldus Ye.

 

 

"Dit onderzoek verdiept niet alleen ons begrip van kankermetabolisme, maar legt ook de basis voor de ontwikkeling van kankertherapieën van de volgende generatie. We streven ernaar om kankerpatiënten in de nabije toekomst veiligere en effectievere behandelingsopties te bieden", voegde Ye toe.

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.