Boek: ( Borstkanker Kookboek )
Auteur: Jesse van Beljouw van HLN.be
Foto: Jan Baldwin.
"We zijn wat we eten. Onze levensstijl kan bijdragen aan ons welzijn, maar ook aan de ontwikkeling van kanker," schrijft borstkankerspecialist prof. Mo Keshtgar in zijn nieuwe boek. Samen met een team van deskundigen schreef hij het borstkankerkookboek met meer dan 100 recepten gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en borstkanker.
Volgens die inzichten wordt ongeveer 9% van de kankerdiagnoses beïnvloed door onze eetgewoonten. Ander onderzoek wijst uit dat zo'n 5% kan worden voorkomen door een gezond lichaamsgewicht na te streven. In België ontwikkelt maar liefst één vrouw op negen tijdens haar leven borstkanker. Met deze cijfers is het de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Jaarlijks worden er meer dan 10.000 nieuwe gevallen ontdekt.
Eigen touwtjes in handen bij de behandeling:
Foto: Jan Baldwin.
"Het is mijn ervaring dat de meeste patiënten na de diagnose, en na een korte periode waarin ze over de schok heen moeten komen, een actieve rol willen spelen bij hun behandeling," aldus prof. Keshtgar. "Ze vinden het verlies van controle moeilijk te verdragen en willen die graag weer terug. Mij wordt dan vaak gevraagd wat ze kunnen doen om de ziekte te bestrijden. Dieet en levensstijl zijn twee aspecten waar ze direct en vrij eenvoudig invloed op kunnen uitoefenen."
Hoog tijd voor een kookboek dus. Professor Keshtgar legt uit waarom hier behoefte aan is: "Veel mensen voelen zich sterker als ze zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Ze worden daardoor strijdbaar en voelen zich psychisch beter over zichzelf en hun behandeling. Deze ervaring wordt gekoppeld aan de enorme vooruitgang die er is geboekt op het vlak van effectieve borstkankerbehandeling. De diagnose staat niet meer uitsluitend voor pessimisme en ellende, en de meerderheid van de patiënten geneest volledig na de behandeling."
Geïnformeerd koken:
Foto: Jan Baldwin.
Bestaat zoiets als superfoods? Voeding die het risico op kanker helemaal wegneemt? Prof. Keshtga schrijft: "In de afgelopen jaren zijn er veel artikelen verschenen in de pers over de rol die bepaalde voedingsmiddelen spelen bij zowel de ontwikkeling van kanker als de bescherming ertegen. Niet al die bevindingen zijn gebaseerd op erkende onderzoeksresultaten, dus daar willen we even dieper op ingaan."
Er is wel degelijk voedsel waarvan je meer moet eten, voedsel dat je met mate moet eten en voedsel waarmee je voorzichtig moet zijn. De recepten in het boek zijn volgens die recentste wetenschappelijke bevindingen samengesteld.
Kan voeding helpen kanker te voorkomen?
Foto: Jan Baldwin.
Uiteraard is een dieet geen medicijn, maar het geeft je wel het gevoel van iets van de controle terug te winnen. Vooral preventief heeft het zin om op je voeding te letten. Prof. Keshtga geeft antwoord: "We weten dat borstkanker en tal van andere chronische ziekten kunnen worden vertraagd en/of voorkomen door aanpassingen van ons dieet en onze levensstijl, maar het gaat er dan vooral om een gezonde en evenwichtige weg te volgen."
Wat je meer zou moeten eten:
- Dagelijks 5 porties fruit en groenten (tomaten, broccoli, spruiten, donkergroene bladgroenten, bloemkool)
- Volkoren zetmeel uit quinoa, bulgur, spelt, aardappelen, volkorenpasta en volkorenbrood
- Bonen en peulvruchten
- Vette vis
- Olijfolie
Wees matig met:
- rood vlees
- melkproducten
Liever niet te vaak:
- alcohol
- transvetzuren (in chips, margarine, bewerkte vleesproducten, kant-en-klare koekjes en gebak)
- snoep
4 gulden regels voor een gezond leven
Uitgeverij Manteau
Foto: press.manteau.be.
Breng je dieet in balans - Voeding is essentieel voor elk cellulair proces in ons lichaam. Neem een breed scala aan voedsel in je voedingspatroon op om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Blijf in vorm - Een belangrijk doel is het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Er zijn aanwijzingen dat je zo borstkanker kunt voorkomen en de progressie ervan kunt vertragen.
Beweeg meer - Lichaamsbeweging verkleint de kans op kanker, verlaagt de hoeveelheid oestrogeen in ons lichaam en verandert de manieren waarop we voedsel opslaan en verwerken.
Geniet van je eten - Denk na over wat je eet, doe bewust boodschappen (vooral verse producten), neem de tijd om je eten te bereiden en geniet bovenal van wat je eet.
Het borstkankerkookboek is uiteraard niet enkel geschikt voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met borstkanker, maar geeft iedereen die zich een gezonde levensstijl wil aanmeten een streepje voor.
Bron: www.hln.be