Blog van Sander: ( 'Heb ik borsten dan?' )
Sander is 48 als hij in augustus 2015 een knobbeltje in zijn borst ontdekt. Vanwege zijn familiegeschiedenis weet hij dat hij alert moet zijn, maar de diagnose verbaast hem toch. "Borstkanker? Ik wist niet eens dat ik borsten had!" Vandaag,4 Feb 2016 op Wereldkankerdag, deelt Sander zijn verhaal met VROUW.
"Bij een knobbeltje in de borst of een ingetrokken tepel denkt een man niet zo snel aan borstkanker, en daarom gaan ze ook niet meteen naar de huisarts. Vrouwen weten beter waar ze op moeten letten, Toch is het risico voor mannen er ook wel degelijk", vertelt Sander.
Erfelijk:
Sanders zus overleed op haar 42ste aan borstkanker en zijn vader op zijn 75ste aan prostaatkanker. En zij waren niet de enigen in de familie van Sander die aan kanker overleden. Een erfelijke belasting leek dus aannemelijk. Aanvankelijk werd het knobbeltje van Sander afgedaan als talgklier. Het zou vanzelf wel wegtrekken. Dat gebeurde inderdaad na een paar dagen, maar tegelijkertijd trok Sanders tepel in.
Man op de mammapoli:
"Op dat moment wist ik dat het mis was. Ik wist dat het kanker was. Maar borstkanker? Daar had ik geen rekening mee gehouden. Ik moest een mammografie laten maken op de mammapoli. Ik had geen idee hoe ze dat wilden doen. 'Het maakt niet uit hoeveel borstweefsel je hebt, wij kunnen alles in beeld krijgen', zei de arts. En dat klopte."
Niet goed:
Wat ze op Sanders mammografie en de echo zagen, was niet goed. Een punctie wees uit dat het inderdaad om kanker ging. Borstkanker. "Ik moest er even aan wennen het over mijn linker- en rechterborst te hebben. Vóór de kanker had ik gewoon één borst, zoals alle mannen denken te hebben."
118 diagnoses:
Een mannenborst bevat wel degelijk borstweefsel en zelfs melkklieren. En hoewel er in 2014 'slechts' 118 diagnoses bij mannen werden gesteld (tegenover de ruim 17.000 diagnoses bij vrouwen in datzelfde jaar), is borstkanker wél iets om rekening mee te houden, vertelt Sander. "Ga bij twijfel naar je huisarts, zeker als het in de familie veel voorkomt. Er kan, net als bij mij, sprake zijn van een erfelijke belasting."
Zwaar:
Na de diagnose ging alles razendsnel. Er bleek sprake te zijn van een uitzaaiing in de lymfeklieren en Sanders borst werd afgezet. Daarna volgden 16 bestralingen en sinds november 2015 ondergaat Sander chemokuren, die nog tot halverwege maart 2016 duren. "Die vielen mij vooral in het begin erg zwaar. Ik was de eerste tien dagen na de chemo ontzettend beroerd; van smaakverlies tot misselijkheid tot een grieperig gevoel en het verlies van controle over mijn bewegingen - ik had het allemaal."
Kanker.nl:
Sander is single en moet het proces grotendeels alleen doorstaan. Toch heeft hij ook veel steun aan familie en vrienden. "Een vriendin wees mij op de website kanker.nl, een onafhankelijk platform voor medische informatie, waar je deskundigen vragen kunt stellen, ervaringen kunt delen en lotgenoten ontmoeten. Ik zag niet direct in wat ik daar moest, maar toch ben ik gaan kijken. Inmiddels blog ik er alweer een paar maanden. Het doet mij veel goed mijn verhaal op te schrijven. En ik merk dat het anderen veel goed doet het te lezen."
Eerste man:
Sander wil er alles aan doen om de bekendheid rondom borstkanker bij mannen te vergroten. "De meeste artsen weten wel dat het kan, maar mijn dagverpleging in het ziekenhuis had er nog nooit van gehoord. Voor het team dat mij bestraalde, was ik zelfs de eerste man met borstkanker, zo weinig komt het voor!"
Schaamte:
Mannen praten lastiger over het onderwerp dan vrouwen, denk ik. Ik kan me de schaamte goed voorstellen, maar ik heb het zelf nooit zo ervaren. Ik merk dat als je het mensen uitlegt, ze het begrijpen. Dan verdwijnt het gekke aspect rondom borstkanker bij mannen vanzelf."
Rust:
De kanker heeft Sander veranderd. "Op een positieve manier. Ik ben erachter gekomen dat ik in mijn leven voor de borstkanker steeds verder van mezelf verwijderd ben geraakt. Ik ben weer teruggeworpen op de basis. Ik weet nu weer waar het leven echt om draait. Ik relativeer meer en laat makkelijker los. En ik respecteer anderen mét hun fouten of nukkigheden. Dat heeft mij zoveel rust gegeven!"
Zuinig:
De toekomst ziet hij, ondanks de grote kans dat de kanker door de erfelijke factor terugkomt, positief in. "Ik sta onder strenge controle en ben zelf ook heel alert. Ik kan anderen alleen maar adviseren bij twijfel naar de huisarts te gaan. Je moet zuinig op jezelf zijn!"
Bron: www.vrouw.nl