Blog – Citroenen en het ballenalarm.

30-09-2024 18:09

 

 

Twaalf citroenen in een eierdoos. Het is een handig hulpmiddel voor als je twijfelt. Want voelen alleen is niet genoeg. De tip: kijk naar deze citroenen en kijk naar je borsten. 

 

 

Bron: knowyourlemons.com

 

 

 

 

Op de foto, ontworpen door Corrine Ellsworth Beaumont van Worldwide Breast Cancer, staat elke citroen voor een bedenkelijk kenmerk. Een rode plek bijvoorbeeld, of het lekken van vloeistof, maar ook een teruggetrokken tepel en een groeiende ader kunnen een teken van borstkanker zijn.

 

Als je borsten anders aanvoelen dan je gewend bent en je ziet of voelt een van de volgende symptomen, dan is het verstandig een afspraak met je huisarts te maken.

 

En voor de mannen onder ons. Ken je het ballenalarm al? Mannen worden opgeroepen om op elke eerste maandag van de maand, als het luchtalarm te horen is, zichzelf te controleren op zaadbalkanker.

 

 

Beeld uit reclamespot Het Ballenalarm. 

Beeld Het Ballenalarm.

 

 

 

 

Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij jonge mannen tussen de 15 en 40 jaar. Ieder jaar krijgen ongeveer duizend mannen de diagnose zaadbalkanker, ook wel teelbalkanker genoemd.

 

Dus als je het alarm hoort: laat alles vallen en pak je ballen (althans dat is de slogan in de campagne). Het idee kwam van Berend van Doorn, ANIOS Chirurgie in het Meander Ziekenhuis. Zijn advies: Je checkt iedere bal apart. Met de ene hand pak je de bal vast, met de andere zoek je naar knobbels, hardheid en veranderingen. En voel je iets anders dan wat je normaal voelt, ga naar de huisarts.

 

Heel persoonlijk vraag ik me nu af of de afbeelding van de citroenen misschien ook werkt voor mannen? Als iemand mij dat kan vertellen? Dan hoor ik het graag!

 

 

M. schrijft uit eigen ervaring. Ze ging van kankerpatiënt naar ex-kankerpatiënt, van gast bij IntermeZZo, naar ex-gast. Ze is nu vrijwilliger / gastvrouw bij IntermeZZo en werkt daarnaast als zzp’er, is tekstschrijver en communicatieprofessional. 

 

 

Bron: www.intermezzo-zwolle.nl