Best mogelijke vooruitzichten bij kanker.

04-02-2024 18:28

 

 

 

 

 

MR-Linac met laborant

 

 

 

 

Als academisch centrum vinden wij het belangrijk dat patiënten die kanker hebben de best mogelijke vooruitzichten hebben. Daar doen we volop onderzoek naar. Onderzoek dat bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Voor betere controle over de tumor en een hogere kwaliteit van leven.

 

Een goede behandeling leidt tot goede controle over de tumor, of zelfs genezing. Maar gaat ook gepaard met zo min mogelijk bijwerkingen. Dit uitgangspunt hebben we in Utrecht gebruikt om de behandeling van tumoren met bestraling te verbeteren. Hiervoor hebben we een bestralingstoestel gecombineerd met een MRI-scanner: de MR-Linac. Met dit apparaat kunnen we preciezer bestralen. Inmiddels wordt het toestel gebruikt bij de bestraling van steeds meer soorten kanker.

 

Meer over behandeling prostaatkanker met de MRI-Linac.

 


Heel precies bestralen:

De MR-Linac is ontwikkeld door UMC Utrecht, na 20 jaar zorgvuldig onderzoek. Met dit apparaat kunnen we tijdens de bestraling heel precies de tumor(en) en het omliggend gezond weefsel zien en de bestraling daarop aanpassen. Zo bestralen we alleen de zieke cellen, en sparen we zo veel als mogelijk gezonde cellen.  Inmiddels wordt het apparaat wereldwijd ingezet bij de behandeling van kanker.

 

 

“Als je mannelijkheid in gevaar komt, wil je gewoon het beste”

Het verhaal van William. Allereerste patiënt in het UMC Utrecht behandeld met de MR-Linac bij prostaatkanker.

Lees meer

 


Van 20 keer bestralen naar vijf keer:

Sinds 2018 behandelen we patiënten met de MR-Linac. De grootste groep patiënten zijn mensen met prostaatkanker. De inzet van de MR-linac heeft er voor deze patiënten al voor gezorgd dat de behandelperiode korter is geworden: van 20 keer bestralen naar vijf keer bestralen. Ook is het inbrengen van goudstaafjes in de prostaat voor de bestraling niet meer nodig. Zo kunnen de gezonde cellen rondom de prostaat extra goed gespaard blijven van een hoge dosis radiotherapie. 

 

 

Steeds meer tumorsoorten:

Stap voor stap gaan we ook andere tumorsoorten op deze manier behandelen. Zo behandelt onze hoogleraar beeldgestuurde radiotherapie Martijn Intven patiënten zoals Ronald, die de zeldzame ziekte MEN1-syndroom heeft en wiens alvleesklier bestraald werd met de MR-Linac.

 

“De medische wereld is zo vooruitgegaan de afgelopen 25 jaar. Er zijn nu al veel meer nieuwe technieken en behandelingen dan toen mijn moeder hieraan leed. Dat geeft ook heel veel hoop, vooral dat het voor mijn jongens in de toekomst nog beter wordt doordat je vroegtijdig scant en met minder invasieve methodes goed geholpen kan worden.”

 

 

Het verhaal van Ronald. Zeldzame ziekte MEN1-syndroom.

Lees meer