Beschermt citroen (citrus) tegen kanker?

02-11-2015 19:08

   

Voeding en Kanker info - Citrusfruit

Nee, er is geen deugdelijk bewijs gevonden dat de stoffen uit citroen of andere citrusvruchten beschermen tegen kanker of de tumorgroei kunnen verminderen. Citrusvruchten passen goed binnen een gevarieerd dagelijks menu en kunnen wel bijdragen aan een gezonde voeding.

Citrusvruchten zijn vruchten die van bomen of struiken afkomen van de familie citrus. Voorbeelden zijn citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn, grapefruit en mineola De oorsprong van dit plantenras ligt in Azië. Vanuit Azië zijn ze onder andere verspreid naar Zuid-Europa. De planten en vruchten groeien het beste bij temperaturen van 40°C en worden dus gekweekt in subtropische gebieden of in een verwarmde kas. De buitenkant van schil van citrusvruchten bevat kenmerkende geurige stoffen, de zogenaamde etherische oliën die als b.v. citroenrasp of sinaasappelrasp in gerechten of gebak worden gebruikt. De schil zelf is vrij bitter. De binnenkant van de vrucht bevat eetbaar vruchtvlees in partjes met soms harde, taaie vezels. Daarom worden citrusvruchten vaak alleen geperst gebruikt. Het vruchtvlees en sap zijn rijk aan vitamine C. Citrusvruchten passen goed binnen een gevarieerde voeding.


Stoffen in citrus:

Een verzamelnaam van mogelijk werkzame stoffen in citrus is limonoïden. Een kenmerk van deze stoffen is de bittere smaak; ze komen vooral voor in de zaden en sap van citrus. De meest voorkomende limonoïden zijn limonine en nomiline. In de schil van citrusvruchten zit ook de stof D-limoneen. Dit stofje is verantwoordelijk voor de kenmerkende geur van citrus.

In diverse studies zijn limonoïden in geconcentreerde vorm getest op een effect op kankercellen. De stoffen zijn alleen bij dieren getest waarbij verschillende effecten worden gerapporteerd.


Bron: www.voedingenkankerinfo.nl