’Bescherm jeugd tegen nicotine’
Lezers Danielle Cohen (longpatholoog), Frank Borm (longarts), Daphne Raad (PhD-student) en Wanda de Kanter (longarts) hopen dat het burgerinitatief NicotiNEE dat 12 december in de Tweede Kamer wordt behandeld, leidt tot een wetswijziging rond de strafbaarheid van de verkoop van nicotineproducten aan jongeren geboren op of na 1 januari 2012.
Elke dag zien wij in ziekenhuizen de verwoestende gevolgen van nicotinegebruik: patiënten met ademhalingsproblemen, beroertes, amputaties, vruchtbaarheidsproblemen en kanker. Maar ook de jeugd ontkomt niet aan de greep van nicotine.
Vapen lijkt onschuldig, maar is allesbehalve dat. Twee op de drie vapende jongeren belanden uiteindelijk bij de sigaret. Met zoete smaken en hulp van influencers jaagt de tabaksindustrie doelbewust op jongeren. Het puberbrein, nog volop in ontwikkeling, is een makkelijk doelwit. Er is een explosieve stijging van het aantal jonge nicotinegebruikers. Tijdens gastlessen die wij geven op scholen in heel Nederland, vertellen we jongeren hoe moeilijk het is om een vrije keuze te maken als je eenmaal verslaafd bent. En hun verhalen spreken boekdelen: „Ik dacht dat vapen onschuldig was, maar nu ben ik verslaafd.” Of: „Was ik maar nooit begonnen. Nu kom ik er niet meer vanaf.” De politiek heeft nu de unieke kans om deze generatie te beschermen. Op 12 december bespreekt de Tweede Kamer het burgerinitiatief NicotiNEE, dat het een strafbaar feit maakt om nicotineproducten te verkopen aan iedereen geboren op of na 1 januari 2012. Dit wetsvoorstel legt de verantwoordelijkheid daar waar die hoort: bij de industrie en verkopers, niet bij de kinderen die de dupe zijn van deze praktijken. Als artsen, ouders en leraren doen we alles om de jeugd te beschermen. Nu is het tijd dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt.
- Danielle Cohen, longpatholoog
- Frank Borm, longarts
- Daphne Raad, PhD-student
- Wanda de Kanter, longarts