‘Bernhoven’ heeft een speciale huiskamer voor jongeren met kanker.
Auteurs: Jan & Wenny van der Heyden - mooirooi.nl/nieuws/gezondheid
Een foto van Berhoven
Foto: Bianca van den Broek.
Regio - Elk jaar horen ongeveer 3.900 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar dat zij kanker hebben. Deze AYA’s (adolescents & young adults) zijn in de bloei van hun leven en verliezen bij de diagnose vaak grip op hun leven. ‘Bernhoven’ in Uden biedt deze patiënten leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning. Daarvoor hebben zij een speciale huiskamer als ontmoetingsplek voor jonge mensen met kanker.
Bij deze zorg draait het om de vraag: “Wie ben jij en wat heb je nodig?” Het AYA-team van Bernhoven bestaat uit zorgprofessionals die specifieke kennis hebben over kanker op jongvolwassen leeftijd.
De meerderheid van alle kankerpatiënten is ouder dan 60 jaar, wat maakt dat jongvolwassenen meestal een uitzondering zijn in de wachtkamer. Deze AYA’s zijn de kinderafdeling ontgroeid en komen dus terecht tussen medepatiënten die hun vader of oma hadden kunnen zijn. Zij kampen met heel andere vragen. Over het afmaken van hun studie, solliciteren bij een eerste baan, het afsluiten van een hypotheek of het stichten van een gezin. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kankercellen zich soms anders kunnen gedragen in een jongvolwassen lichaam dan in dat van ouderen en kinderen. Het is dus belangrijk de behandeling zo goed mogelijk af te stemmen op deze jongvolwassen mensen.
“Normale vragen in een abnormale situatie.”
“De jongvolwassen patiënt heeft normale vragen in een abnormale situatie. Het is heel waardevol om de patiënt goed te leren kennen door middel van een speciale intake en zorg en begeleiding op maat te kunnen verlenen”, vertelt Joris van Extel, verpleegkundig specialist algemene gezondheidszorg in ‘Bernhoven’. Het AYA-kernteam van dit ziekenhuis bestaat uit verpleegkundig specialisten, een medisch maatschappelijk werker en een internist-oncoloog.
Bron: www.mooirooi.nl