Belgische wetenschappers ontdekken oorzaak van dikkedarmkanker.

17-06-2020 18:57



Illustratiebeeld.

photo_news Illustratiebeeld.




Medisch Belgische wetenschappers hebben een mechanisme ontdekt dat de oorzaak is van dikkedarmkanker, de derde meest voorkomende en vierde meest dodelijke vorm van kanker. Een sleutelrol is weggelegd voor het eiwit Zeb2, dat de darmwand verzwakt, waardoor bacteriën kunnen binnendringen in het weefsel. Het inzicht kan een stap zijn richting effectieve behandelingsopties voor dat type kanker.

De studie toont aan dat Zeb2 de cellen in het weefsel van de darmwand herprogrammeert, waardoor het zijn barrièrefunctie verliest en bacteriën kunnen binnendringen. Hierdoor ontstaan ontstekingen die tot tumorontwikkeling kunnen leiden.


"Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de microben in onze darmen een centrale rol spelen bij de menselijke gezondheid en het ontstaan van ziekten", zegt professor Lars Vereecke van de UGent.


"Veel ziekten gaan gepaard met duidelijke verschuivingen in de samenstelling van het microbioom, waaronder ook dikkedarmkanker."


VIB-UGent en Universiteit Gent:

Het onderzoek is een gezamenlijke studie door onderzoeksgroepen van het VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek en de Universiteit Gent. Die laatste heeft onlangs de eerste Belgische kiemvrije muisfaciliteit opgericht. "Hiermee konden we bewijzen dat het verwijderen van alle darmmicroben de ontwikkeling van dikkedarmkanker bij muizen voorkomt." De onderzoekers ontdekten ook dat door de activiteit van specifieke immuuncellen te moduleren ook de ontwikkeling van kanker onderdrukt kan worden. "Samen tonen deze bevindingen aan dat complexe immuun-microbioom-interacties bijdragen aan de ontwikkeling van colorectale kanker (dikkedarmkanker, red.)."


(Lees verder onder de foto)



Illustratiebeeld.

thinkstock Illustratiebeeld.





Dat is goed nieuws, want bestaande therapieën zoals immunotherapie hebben een relatief lage effectiviteit bij dit soort kanker. Naast genetische factoren verhogen omgevingsfactoren die verband houden met een westerse levensstijl (zoals voeding, obesitas en een zittende levensstijl) ook het risico op het ontwikkelen van dikkedarmkanker.


Nieuwe behandelingsopties:

De onderzoekers zetten met de ontdekking een belangrijke stap richting effectieve behandeling.


"Onze resultaten zijn belangrijk vanuit wetenschappelijk oogpunt omdat ze ons helpen begrijpen waarom en hoe colorectale kanker zich ontwikkelt", zegt professor Geert van Loo. "De kennis heeft ook therapeutische implicaties en suggereert dat het manipuleren van het microbioom of het onderdrukken van specifieke immuuncomponenten effectieve strategieën kunnen zijn voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingsopties voor darmkanker."


Het onderzoek werd ondersteund door VIB, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen, de Stichting tegen Kanker, Kom op tegen Kanker, en het Kankeronderzoeksinstituut Gent (CRIG).




Bron: www.hln.be/wetenschap-planeet/medisch