Behandeling van borstkanker en hartfalen beter dankzij techneuten van TU/e.
Auteur: Mascha Prins - ad.nl/eindhoven
Nienke Bakx behaalde aan de TU/e haar master na haar onderzoek hoe kunstmatige intelligentie (AI) kan worden ingezet om tijdwinst te behalen bij behandelplannen tegen borstkanker.
Foto: Thijn Vorstenbosch/DCI Media.
EINDHOVEN - Eindhoven mag dan geen medische faculteit hebben, er gebeurt wel veel op het gebied van medische vooruitgang. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Eindhovense ziekenhuizen werken veel samen en dat leidt tot veelbelovende resultaten.
Onlangs promoveerden twee jonge medische onderzoekers aan de TU/e. Nienke Bakx onderzocht hoe kunstmatige intelligentie (AI) kan worden ingezet om tijdwinst te behalen bij behandelplannen tegen borstkanker. Het onderzoek van Cyrille Herkert richtte zich op technologie om heropnames van patiënten met hartfalen te voorkomen.
Bakx studeerde Biomedische Technologie in Eindhoven. „Ik vind geneeskunde interessant, maar arts worden is niets voor mij.” Techniek past haar goed en na haar bachelor koos ze voor Medical Engineering als master. Ze studeerde af bij het Catharina Ziekenhuis.
Het onderzoek van Bakx richt zich op de vraag of AI kan helpen bij het intekenen van de organen van borstkankerpatiënten en het opstellen van een behandelplan. Zorgvuldigheid is daarbij van groot belang. Bakx: „Je wil de tumor raken en zo min mogelijk van de omliggende organen. Dat moet je intekenen. Wij hebben een model ontwikkeld dat dat kan. Dat wordt vervolgens door de laborant handmatig gecontroleerd en aangepast.”
En wat bleek? „Door de inzet van AI kan er tijdwinst van een half uur per patiënt worden behaald”, aldus Bakx. Cruciaal voor de lange termijn, zo weet de onderzoeker. „De zorg in Nederland staat onder druk. AI kan helpen de werkdruk te verlichten.”
Thuis in de gaten houden en eerder ingrijpen:
Cyrille Herkert wilde wel arts worden en is inmiddels cardioloog in opleiding. Daarnaast deed ze onderzoek naar thuismonitoring bij hartfalen in het Máxima Medisch Centrum. Bij deze aandoening is het hart niet in staat om bloed efficiënt rond te pompen en dat veroorzaakt vocht op de longen of oedeem in de benen.
Herkert: „Dat bestrijden we met plastabletten, maar vaak hebben patiënten alsnog plasmedicatie via een infuus nodig om het vocht kwijt te raken. Daarvoor worden ze opgenomen en zo’n opname duurt vaak een week. De kans op heropname is voor deze groep bovendien groot.”
Dat moest anders kunnen, dacht Herkert. „We monitoren patiënten door ze periodiek op de polikliniek terug te zien. Maar eigenlijk willen we ze thuis in de gaten houden en eerder ingrijpen in de hoop ziekenhuisopnames te voorkomen.”
In Herkerts onderzoek hielden patiënten thuis zelf allerlei waardes bij, zoals bloeddruk, hartslag, gewicht en zuurstofgehalte. Herkert: „De ervaringen die we hiermee opdeden, hebben bijgedragen aan een grootschaligere inzet van telemonitoring voor patiënten met hartfalen.”
Door medische en technische kennis te combineren, kunnen we het leven van patiënten uiteindelijk aangenamer maken
Cyrille Herkert , Cardioloog in opleiding.
Daarnaast deed Herkert onderzoek naar nieuwe meetapparatuur om hartpatiënten thuis nog beter te kunnen monitoren. Ze constateerde dat gewone smartwatches niet altijd even nauwkeurig meten bij hartpatiënten. Maar Herkert is hoopvol voor de toekomst.
Ze benadrukt het belang van de samenwerking tussen de TU Eindhoven en de medische wereld. „De samenwerking tussen medici en technici is in Eindhoven echt heel goed. Door medische en technische kennis te combineren, kunnen we het leven van patiënten uiteindelijk aangenamer maken.”
Collega’s van Herkert zullen vervolgstudies uitvoeren, maar ze blijft zelf wel graag betrokken. „Daarnaast richt ik me op het afmaken van mijn specialisatie cardiologie.”
Bron: www.ad.nl