Behandeling oedeem.
Bij oedeem wordt er water vastgehouden in de weefsels van het lichaam waardoor er bepaalde lichaamsdelen gaan opzwellen.
Deze aandoening kan een lichte vorm aannemen, maar kan ook zeer ernstig zijn. De oorzaak van oedeem bepaalt vaak hoe ernstig de zwelling is.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Soms kan er een medisch probleem zijn, zoals congestief hartfalen, een nieraandoening, lupus, trauma's, kanker, ... In deze gevallen moet de onderliggende aandoening worden behandeld. Oedeem kan echter ook een andere oorzaak hebben. Een te hoge zoutinname, menstruatie, zwangerschap, warm klimaat, te lang stilzitten of -staan; het kan allemaal oedeem veroorzaken.
De behandeling van oedeem hangt af van de ernst en de oorzaak. Voor een lichte vorm van oedeem te behandelen kan men zelf enkele hulpmiddelen toepassen.
Wat kan je zelf doen?
Sommige mensen geloven in de geneeskundige kracht van kruiden of drinken water met citroensap. Zit zou kunnen helpen, maar het is vooral belangrijk een gezond voedingspatroon aan te nemen en te bewegen.
Vermijd het eten van gezouten eten, vervang het bij voorkeur door andere kruiden. Zout houdt immers vocht vast. Beperk suikers. Deze stimuleren de aanmaak van insuline, wat de afscheiding van natrium bemoeilijkt. Geef meer aandacht aan proteïnerijk voedsel. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat het lichaam minder vocht vast houdt.
Vaak bewegen is eveneens effectief. Hierdoor blijft het bloed niet in de benen zitten, maar krijgt het te kans om te circuleren in het lichaam.
Verder hebben veel mensen er baat bij de benen omhoog te leggen. Zorg hierbij ervoor dat de benen hoger liggen dan het hart. Zodanig dat het bloed terug naar het hart kan stromen.
Wat bij een ernstige vorm van oedeem?
Indien je een ernstige vorm van oedeem hebt ga je best naar de dokter. Deze zal zoeken naar de oorzaak en de gepaste behandeling. Als een ziekte aan de oorzaak ligt, gaat de dokter deze ziekte zelf behandelen. Indien deze behandeling niet voldoende is, of er een andere oorzaak is, dan zal de arts overgaan op een andere behandeling. Deze kan bestaan uit medicijnen, de zogenaamde plaspil, die -de naam zegt het zelf- de nieren meer urine gaat laten produceren.
Een lymfedrainage wordt ook soms uitgevoerd. Hierbij wordt de vochtdoorstroming gestimuleerd, worden eventuele verstoppingen geopend en het teveel aan vocht uit het lichaam verwijderd. De manuele lymfdrainage wordt uitgevoerd door heel zachtjes een spiraalvormige druk uit te oefenen op de lymfeklieren en de lymfebanen. Hierdoor verhoogt de immuniteit, wordt de stress verlaagd en het hormonale stelsel wordt geoptimaliseerd. Indien er een verstopping is die hierdoor niet kan worden verholpen kan het zijn dat een operatie nodig is.
Verder kan het zijn dat een dokter steunkousen aanraadt.
Bron: www.ingelicht.be