Bayer werkt samen met RNA-geneesmiddelenfabrikant om nieuwe kankertherapieën te ontwikkelen.
Delilah Alvarado - Medewerker verslaggever biopharmadive.com/news
De deal met NextRNA Therapeutics, die een waarde van maximaal 547 miljoen dollar kan hebben, draait om de technologie van het biotechnologiebedrijf om zich te richten op lange, niet-coderende RNA's.
Het Bayer-logo staat boven de kantoren van het bedrijf in Berlijn, Duitsland.
Sean Gallup via Getty Images
Bayer en biotechnologiebedrijf NextRNA Therapeutics maakten woensdag bekend dat ze een partnerschap zijn aangegaan om een nieuw soort kleinmoleculair medicijn tegen kanker te ontwikkelen. Ze zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan die meer dan een half miljard dollar waard kan zijn.
De twee bedrijven zullen de technologie van NextRNA gebruiken om twee kleine moleculaire medicijnen te ontwikkelen die gericht zijn op kankers die worden veroorzaakt door ontregelde lange niet-coderende RNA. Volgens de deal zou NextRNA tot $ 547 miljoen kunnen ontvangen, inclusief een voorschot dat de bedrijven niet bekendmaakten.
De bedrijven hebben ook niet gespecificeerd welke soorten kanker of specifieke medicijndoelen ze zullen nastreven, maar gaven aan dat ze de twee programma's willen ontwikkelen voor indicaties met een "grote onvervulde behoefte". Het eerste programma bevindt zich al in de preklinische testfase bij NextRNA, terwijl Bayer een optie heeft om een ander doelwit te selecteren voor gezamenlijke ontwikkeling.
Het meeste DNA wordt getranscribeerd in RNA dat niet codeert voor specifieke eiwitten en wordt daarom 'niet-coderende RNA' genoemd. Lange niet-coderende RNA's worden geclassificeerd op basis van hun grootte, wat de vorming van structuren mogelijk maakt die interacteren met RNA-bindende eiwitten.
Deze interacties kunnen misgaan en zo bijdragen aan het ontstaan van ziektes als kanker of immuunstoornissen, aldus NextRNA . De technologie van het bedrijf is ontworpen om de binding tussen lange niet-coderende RNA en RNA-bindende eiwitten te verstoren.
NextRNA werd officieel gelanceerd in 2022 met $ 56 miljoen aan financiering om zijn platform te verbeteren. De technologie is gebouwd rond onderzoek door wetenschapper en medeoprichter van het bedrijf Carl Novina, van het Dana-Farber Cancer Institute.
"We streven ernaar om nieuwe kleine moleculaire therapieën te ontwikkelen tegen een nieuwe klasse doelen in de oncologie", aldus Juergen Eckhardt, hoofd bedrijfsontwikkeling en licenties bij de farmaceutische divisie van Bayer, in een verklaring.
Volgens de overeenkomst krijgt Bayer ook toegang tot de computersoftware “NextMap” van NextRNA.
Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.biopharmadive.com