Barbara staat vrouwen met borstkanker bij: ‘Het Buddyhuis is een veilige plek voor hen’.
Auteur: Franciscus.
Verpleegkundig specialist Barbara in het Buddyhuis in Franciscus Vlietland.
Foto: Franciscus.
Jaarlijks krijgen ongeveer achttienduizend vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker. Omgaan met zo’n ziekte voelt vaak zwaar, spannend en eenzaam. Daarom heeft Franciscus het Buddyhuis geopend: een veilige plek voor borstkankerpatiënten om éven hun hart te luchten.
Barbara werkt in de Borstkliniek van ziekenhuis Franciscus als verpleegkundig specialist. Hier behandelt zij patiënten samen met de chirurgen en oncologen. Samen met de mammacareverpleegkundigen neemt zij ook een groot deel van de nazorg van borstkankerpatiënten op zich. Door haar persoonlijke contact met de patiënten ontstond het idee voor het Buddyhuis.
Het leven op de kop:
“Franciscus is een topklinisch ziekenhuis“, vertelt Barbara. “Dat betekent dat we veel aandacht besteden aan innovaties, onderzoek en het verbeteren van onze zorg. In mijn werk als verpleegkundig specialist heb ik veel contact met borstkankerpatiënten. Ik spreek ze niet alleen over hun medische problemen, maar ook hun andere zorgen.”
“Door een borstkankerdiagnose komt het leven van een patiënt op de kop te staan”, vertelt Barbara. “Het roept een hoop vragen op. Hoe combineer je de behandelingen met je werk, blijf je überhaupt wel werken? Hoe vertel je het nieuws aan je kinderen en hoe ga je om met de vermoeidheid die de behandelingen met zich meebrengen?”
“Onze patiënten vinden de medische zorg in Franciscus erg fijn. Maar ik merkte dat ze graag ook wilden praten met andere mensen die borstkanker hebben of dit hebben meegemaakt. Toen zijn we door het idee van een patiënt iets gaan verzinnen om patiënten met elkaar in contact te brengen.”
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Het Buddyhuis:
“Niemand begrijpt jouw ervaring beter dan iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Daarom werkt in het Buddyhuis een kleine groep vrijwilligers die zelf ook borstkanker hebben gehad. Zij zijn vanaf het begin betrokken geweest bij het bedenken van het Buddyhuis en worden opgeleid om de patiënten te ondersteunen. Ze gaan activiteiten organiseren, zoals een creatieve workshop of een wandeltocht. Maar je kan ook je verhaal kwijt bij de vrijwilligers.”
“Het Buddyhuis is laagdrempelig. Je bent niets verplicht, het draait om jouw behoeftes en jouw hulpvraag. Het is een plek voor patiënten om elkaar te ontmoeten, met als belangrijkste doel dat jij weet dat je er niet alleen voor staat.”
De Tekst gaat verder onder de Foto:
De Borstkliniek in Franciscus Vlietland in Schiedam.
Een bijzonder project:
“Ik vind het heel bijzonder dat dit idee uit de patiënten van Franciscus is ontstaan”, vertelt Barbara. “Ik ben ook heel blij dat ik aan dit project heb mogen meewerken en dat het ziekenhuis me daarbij heeft ondersteund.”
“Het Buddyhuis is gesteund door de Franciscus Foundation en Roparun. Ook hebben we giften gehad van onder andere oud-burgemeester van Schiedam Cor Lamers en oud voorzitter Raad van Bestuur Franciscus Marjolein Tasche. Collega’s van andere afdelingen vonden het leuk om mee te denken over dit project. We willen dit ook voor andere afdelingen gaan inzetten in de toekomst. Het Buddyhuis laat zien dat mensen elkaar graag willen helpen. Dat geeft een positieve draai aan het verhaal.”
Meer informatie
Heb je zelf borstkanker meegemaakt en wil je graag anderen hierin ondersteunen Je kan je aanmelden als vrijwilliger in het Buddyhuis.
Ben je benieuwd was Franciscus nog meer doet voor hun patiënten? Neem dan een kijkje op de website.
Bron: www.indebuurt.nl/rotterdam