Baarmoederhalskanker voorkomen? Het begint bij een prikje voor je kind.

15-01-2025 16:44

 

 

 

 

 

Laat je zoon en dochter vaccineren tegen HPV: een eenvoudige stap die de kans op baarmoederhalskanker bij jonge vrouwen met 88% vermindert. De boodschap van prof. dr. Ruud Bekkers is glashelder.

 

Het nieuws dat zangeres/influencer Emma Heesters een uitgezaaide vorm van baarmoederhalskanker heeft, zet de schijnwerpers op deze aandoening. “Emma heeft enorm veel pech. Hoe triest ook, dit geeft ons de kans om een belangrijke boodschap te herhalen: laat je kind vaccineren tegen HPV *. En ja, dat geldt zowel voor je dochter als voor je zoon”, aldus prof. dr. Ruud Bekkers, gynaecoloog-oncoloog in het Catharina Ziekenhuis en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. “Met het HPV-vaccin kunnen we levens redden en de kans op deze ernstige ziekte drastisch verminderen.”

 

Het HPV-vaccin is een bewezen effectieve maatregel tegen baarmoederhalskanker. Bekkers legt uit: “Als je je kind voor zijn/haar 17e laat vaccineren, vermindert dat de kans op baarmoederhalskanker voor vrouwen onder de dertig jaar met 88 procent. Dat is een veel grotere impact dan bijvoorbeeld het verlagen van de leeftijd voor het bevolkingsonderzoek naar 25 jaar, een pleidooi dat je nu soms hoort. Geen enkel uitstrijkje kan deze sterke daling evenaren.”

 

 

Van alle gevallen van baarmoederhalskanker is 6 procent onder de 30 jaar. Dat waren afgelopen jaar zo’n vijftig vrouwen. Als we elk kind vaccineren, kan dat aantal in de toekomst dalen naar vijf

 
 
 

In 2010 belangrijke stap genomen:


In Nederland krijgen kinderen sinds 2010 een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie, tegenwoordig in het jaar dat ze 10 worden. “Dit is een belangrijke stap geweest,” vertelt Bekkers. “Op die leeftijd volgen kinderen meestal nog het advies van hun ouders op. Voorheen was de vaccinatie tussen de 13 en 17 jaar. Veel tieners wilden toen simpelweg niet, en kanker voelde voor hen als een ver-van-mijn-bed-show. Daarnaast speelden anti-vaccinatiecampagnes en gebrekkige informatie bij hun ouders een rol.”
 

Geluiden spelen op dat bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker al vanaf 25 jaar zou moeten starten. Bekkers is daar geen voorstander van: “Eén op de vier vrouwen onder de 30 jaar is HPV-positief, maar slechts een klein percentage krijgt daadwerkelijk kanker. Van alle gevallen van baarmoederhalskanker is 6 procent onder de 30 jaar. Dat waren afgelopen jaar zo’n vijftig vrouwen. Als we elk kind vaccineren, kan dat aantal in de toekomst dalen naar vijf. Helaas kun je die enkele gevallen met vroegere screening niet voorkomen.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 

Ruud Bekkers

Ruud Bekkers: “De klachten van baarmoederhalskanker zijn vaak moeilijk te herkennen. In het voorstadium heb je geen klachten. Dat maakt vaccinatie zo belangrijk.”

 

 

 

 

Nieuwe medicijnen onderzocht:

Bekkers benadrukt ook de risico’s van behandeling op jonge leeftijd van afwijkingen die ook vanzelf weg zouden kunnen gaan. “Een HPV-behandeling kan leiden tot complicaties bij vrouwen die nog zwanger willen worden, zoals vroeggeboorte waarbij de kans op (medische) problemen hoger is. We moeten daarom zorgvuldig afwegen of eerdere screening de beste optie is.”

 

“De klachten van baarmoederhalskanker zijn vaak moeilijk te herkennen. Als je ze herkent, ben je eigenlijk al te laat. In het voorstadium heb je geen klachten. Dat maakt vaccinatie zo belangrijk.” De behandeling van baarmoederhalskanker staat niet stil, maar kent uitdagingen. “We onderzoeken nieuwe medicijnen die de overlevingskans kunnen verbeteren, maar deze hebben vaak ernstige bijwerkingen. Voorkomen is daarom zoveel beter dan blussen.”

 

*HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het virus kan baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken. Het kan ook kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte veroorzaken. Je krijgt HPV via seksueel of intiem contact. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen. Meestal ruimt het lichaam dit virus zelf weer op, maar het kan ook tot (voorstadia van) kanker leiden. Met de HPV-vaccinatie ben je goed beschermd tegen HPV-infecties.

 

 

Meer informatie over HPV-vaccinatie en baarmoederhalskanker: