Baanbrekend medicijn voor zeldzame oogkanker krijgt groen licht om aangeboden te worden in de NHS.
Campagnevoerders zijn blij met de goedkeuring van Nice voor het gebruik van Kimmtrak (tebentafusp) voor de behandeling van patiënten met uveamelanoom.
Uveaal melanoom ontwikkelt zich uit cellen in de middelste laag van het oog, bekend als de uvea.
Foto: Getty Images.
Honderden patiënten in Engeland met een zeldzame vorm van oogkanker krijgen via de NHS een baanbrekend medicijn aangeboden dat kankercellen doodt en de overlevingskansen vergroot.
In de richtlijnen die dinsdag werden gepubliceerd, gaf het National Institute for Health and Care Excellence (Nice) groen licht voor tebentafusp voor patiënten bij wie het uveamelanoom niet operatief kan worden verwijderd of zich naar andere delen van het lichaam heeft verspreid.
Tebentafusp, verkocht onder de merknaam Kimmtrak, is de eerste behandeling in zijn soort voor uveaal melanoom, dat zich ontwikkelt uit cellen in de middelste laag van het oog, bekend als de uvea. De ziekte treft naar schatting jaarlijks 500 tot 600 mensen in het Verenigd Koninkrijk.
Patiënten moeten een bloedtest ondergaan om te bepalen of ze genetische markers hebben die hen geschikt maken voor de behandeling.
Prof. Peter Johnson, klinisch directeur kanker bij NHS England, zei: "Dit type melanoom is moeilijk te behandelen als het zich in het lichaam heeft verspreid, dus het is geweldig nieuws dat de NHS nu deze baanbrekende behandeling kan aanbieden, waardoor mensen een optie krijgen die hun leven kan verlengen en hen waardevolle extra tijd met hun familie en vrienden kan bieden."
Tebentafusp werkt door zich te hechten aan de eiwitten op het oppervlak van kankercellen en T-cellen, een type witte bloedcellen. Dit helpt het immuunsysteem kankercellen te herkennen en te doden, waardoor de groei van de ziekte wordt vertraagd.
Onderzoeken tonen aan dat de kans om drie jaar te overleven na het starten met tebentafusp 27% is, vergeleken met 18% bij de huidige standaardbehandeling, namelijk checkpointremmers, een type immunotherapie. De mediane overleving bij tebentafusp was 21,6 maanden, vergeleken met 16,9 maanden.
Joanne Foster.
Foto: PA.
Joanne Foster, 57, uit Newcastle, bij wie in 2013 uveaal melanoom werd vastgesteld, was blij met het groene licht voor de behandeling. Vorig jaar werd haar tebentafusp aangeboden via een compassionate access scheme nadat de kanker zich had verspreid naar haar longen en nieren.
"Leven met uveaal melanoom is zowel fysiek als mentaal uitputtend", zei ze. "Mijn oog is verwijderd en ik word al meer dan tien jaar behandeld, en de onzekerheid van het niet weten wat er om de hoek ligt, is ongelooflijk moeilijk, vooral omdat er tot nu toe geen behandelingen beschikbaar waren.
“Het nieuws dat tebentafusp nu beschikbaar is voor honderden huidige en toekomstige NHS-patiënten zoals ik, is het beste vroege kerstcadeau dat ik me had kunnen wensen. Hoewel ik weet dat het geen langetermijngenezing is, heeft het de tumor op mijn nier doen krimpen en mijn kanker in mijn longen gestabiliseerd, waardoor ik kostbare tijd heb om door te brengen met mijn familie en geliefden.”
Jo Gumbs, de CEO en oprichter van Ocular Melanoma UK, zei: "De aankondiging van vandaag dat tebentafusp beschikbaar zal zijn voor mensen met gemetastaseerd uveaal melanoom is gewoonweg ongelooflijk. Voor het eerst krijgen in aanmerking komende patiënten met deze aandoening toegang tot een effectieve behandeling, wat nieuwe hoop biedt in de strijd tegen deze zeldzame kanker."
Volgens Gumbs onderstreept de beslissing de kracht van samenwerking tussen patiënten, belangenbehartigers en medische experts.
"Belangrijk is dat deze beslissing mensen hoop geeft en dat mag niet worden onderschat," zei ze. "Te lang is metastatisch uveaal melanoom een verwoestende kanker geweest, dus we kijken uit naar nog veel meer verbeteringen in de toekomst, zodat elke patiënt toegang heeft tot de behandelingen die hij/zij nodig heeft."