AYA-zorg in het Maasziekenhuis: speciale aandacht voor jongvolwassenen met kanker.
Het AYA-team met Eline Cremers, Internist-hematoloog; Krisja Berrevoets, AYA-verpleegkundige; Annelies Werner, oncologisch chirurg.
BOXMEER | Het Maasziekenhuis biedt AYA-zorg (Adolescent & Young Adults) aan binnen de polikliniek Oncologie. AYA-zorg is speciaal gericht op jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar met kanker. ‘Het aantal jongvolwassenen met die diagnose neemt toe. Elk jaar horen ongeveer 3900 jongvolwassenen in Nederland dat ze kanker hebben,’ vertelt AYA-verpleegkundige Krisja Berrevoets.
Deze groep is in de bloei van hun leven. Na de diagnose kanker zijn er vaak veel vragen over onderwerpen zoals studie, werk, sport en het stichten van een gezin. Dit zijn normale vragen, in een abnormale situatie. Juist dan moet zorg aansluiten bij wat iemand nodig heeft tijdens en na kanker: leeftijdsspecifieke AYA-zorg.
Specifieke vragen in een bijzondere situatie:
AYA-zorg richt zich op de unieke uitdagingen van jongvolwassenen met kanker. Het is geen extra zorg, maar standaard zorg waar elke AYA recht op heeft. Het team kijkt specifiek naar vragen die passen bij de leeftijd en situatie, zoals: “Wie ben je en wat heb je nodig in deze fase van je leven?”. Door de tijd te nemen om te luisteren en samen te overleggen, wordt zorgvuldig bepaald welke ondersteuning het beste bij de AYA past en wat mogelijk is.
Samenwerking binnen het AYA-zorgnetwerk:
Het AYA-team in het Maasziekenhuis bestaat uit AYA-verpleegkundige Krisja Berrevoets, internist-hematoloog Eline Cremers en chirurg dr. Annelies Werner. Daarnaast werkt het team samen met andere zorgprofessionals binnen het ziekenhuis, zoals oncologische fysiotherapeuten en medisch psychologen. Het team maakt ook deel uit van het AYA-zorgnetwerk en werkt intensief samen met de AYA-poli van het Radboudumc. ‘Wanneer we specifieke expertise of ervaring missen, kunnen we de collega’s van de AYA-poli in het Radboudumc raadplegen en, indien nodig, de AYA tijdelijk naar hen doorverwijzen.’