AstraZeneca onthult plannen voor een kankerfabriek ter waarde van een miljard dollar in Singapore.
Auteur: Indrabati Lahiri - euronews.com/business
De nieuwe fabriek benadrukt een stijgende trend bij farmaceutische bedrijven om productiefaciliteiten op lokale markten te ontwikkelen, om een soepelere toeleveringsketen te garanderen en hun regionale invloed verder te versterken.
Farmaceutische gigant AstraZeneca gaat een kankerfabriek van $1,5 miljard (€1,38 miljard) openen in Singapore, als onderdeel van een plan om zijn aanwezigheid over de hele wereld te ontwikkelen en te versterken.
De fabriek zal naar verwachting de eerste antilichaam-geneesmiddelenconjugaatfabriek (ADC) van het bedrijf zijn die de medicijnen van begin tot eind zal produceren, nadat AstraZeneca onlangs een vaccinfabriek in Liverpool heeft opgezet voor een verwachte kostprijs van ongeveer £ 650 miljoen.
ADC's gebruiken gerichte antilichamen om krachtige kankerbestrijdende middelen rechtstreeks naar kankercellen te brengen. De behandeling heeft door kankerexperts verschillende namen gekregen, zoals een "biologische raket", een "magische kogel" of een "precisiebehandeling", vanwege het vermogen om zich op kankercellen te richten zonder andere nabijgelegen gezonde cellen te beïnvloeden.
De productie van ADC's omvat verschillende stappen, zoals de synthese van chemotherapiemedicijnen en linkers, het maken van antilichamen, de medicijnlinker en antilichaamconjugatie, die allemaal op grootschalige commerciële basis in deze nieuwe faciliteit zullen plaatsvinden.
De nieuwe fabriek in Singapore benadrukt een stijgende trend bij farmaceutische bedrijven om ervoor te zorgen dat ze productiefaciliteiten op lokale markten hebben, om een soepelere toeleveringsketen te garanderen en hun regionale invloed verder te versterken.
De bouw van de fabriek zal tegen het einde van het jaar beginnen en zal naar verwachting geen CO2-uitstoot hebben wanneer deze operationeel zal zijn, wat mogelijk in 2029 zal zijn.
Pascal Soriot, chief executive officer (CEO) van AstraZeneca zei in een persbericht: “AstraZeneca heeft een toonaangevend portfolio van kankergeneesmiddelen opgebouwd, waaronder antilichaamconjugaten die een enorm potentieel hebben getoond om traditionele chemotherapie voor patiënten in veel omgevingen te vervangen.
"Singapore is een van 's werelds meest aantrekkelijke landen voor investeringen, gezien zijn reputatie van uitmuntendheid op het gebied van complexe productie, en ik ben blij dat AstraZeneca onze ADC-productiefaciliteit ter waarde van 1,5 miljard dollar in het land vestigt."
Png Cheong Boon, voorzitter van de Singapore Economic Development Board (EDB) zei ook: "We verwelkomen het besluit van AstraZeneca om voor de eerste keer een productievestiging in Singapore te vestigen. Het zal ook een primeur zijn voor AstraZeneca - een end-to-end productiefaciliteit voor nieuwe antilichaamgeneesmiddelconjugaten die precisietherapie voor kanker mogelijk maken.
"Deze greenfield-investering is een krachtig blijk van vertrouwen in de biofarmaceutische productiemogelijkheden en het talent van Singapore, versterkt ons ecosysteem bij het ondersteunen van de ontwikkeling en productie van precisiemedicijnen, en creëert betekenisvolle banen en economische kansen voor Singapore."
AstraZeneca heeft ook een aanzienlijke aanwezigheid in andere belangrijke Aziatische markten, waaronder China, nadat het onlangs een nieuw mondiaal onderzoeks- en ontwikkelingscentrum en een centrum voor kunstmatige intelligentie in het land heeft aangekondigd.
Enhertu, het medicijn voor de behandeling van borstkanker van het bedrijf, wordt in Japan gemaakt door AstraZeneca's partner, Daiichi Sankyo. Het bedrijf heeft ook een sterke basis in Indonesië en werd in 2024 voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot de ‘Best Place to Work’ van het land.