AstraZeneca-medicijn verlengt levens van borstkankerpatiënten niet.

23-09-2024 18:25

 

 

Auteur: Ian Johnston in Londen.

 

 

De laatste tegenslag voor Dato-DXd volgt op teleurstellende resultaten bij de behandeling van longkanker eerder deze maand.

 

 

AstraZeneca-bord buiten haar kantoren in Maryland, VS

Het medicijn datopotamab deruxtecan is een belangrijk onderdeel van de ambities van AstraZeneca om de omzet tegen 2030 bijna te verdubbelen 

Foto: Graeme Sloan/Bloomberg.

 

 

 


Please use the sharing tools found via the share button at the top or side of articles. Copying articles to share with others is a breach of FT.com T&Cs and 

 

Een nieuw medicijn van AstraZeneca is er niet in geslaagd om de levens van borstkankerpatiënten aanzienlijk te verlengen. Dit is een tegenslag voor de ambitie van het bedrijf om een ​​omzetdoelstelling van 80 miljard dollar in 2030 te behalen.

 

Datopotamab deruxtecan (Dato-DXd) is een nieuwe vorm van kankerbehandeling, bekend als een antilichaam-medicijnconjugaat, ontwikkeld met het Japanse bedrijf Daiichi Sankyo. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat het medicijn er niet in slaagde om patiënten met borstkanker in een laat stadium langer te laten leven dan standaardchemotherapie, bij patiënten die eerder waren behandeld met hormonale therapieën, zei AstraZeneca maandag.

 

Aandelen AstraZeneca daalden 1 procent in de vroege handel in Londen. Eerder deze maand slaagde het medicijn er niet in om een ​​doel te bereiken voor algehele overlevingsvoordelen bij patiënten met niet-kleincellige longkanker, waardoor aandelen bijna 5 procent daalden.

 

Na die resultaten zei het hoofd van AstraZeneca 's oncologiebedrijf David Fredrickson dat Dato-DXd nog steeds een piek in de jaarlijkse omzet van $ 5 miljard zou kunnen bereiken. De behandeling is een belangrijk onderdeel van de ambities van het bedrijf om de omzet tegen 2030 bijna te verdubbelen. Eerdere onderzoeken lieten zien dat het medicijn de tijd voordat de toestand van borstkankerpatiënten verslechterde met twee maanden had verlengd, vergeleken met chemotherapie.

 

Maar het medicijn heeft minder overtuigende resultaten laten zien dan Enhertu, het andere antilichaam-medicijnconjugaat dat samen met Daiichi Sankyo is ontwikkeld en dat wel heeft bijgedragen aan verbeteringen in de aanpak van borstkanker.

 

Susan Galbraith, hoofd oncologisch onderzoek en ontwikkeling bij het bedrijf, zei dat er bewijs was dat Dato-DXd waarde bood voor patiënten en dat AstraZeneca "de gesprekken met toezichthouders" over het gebruik ervan zou voortzetten.

 

Maar Peter Welford, een analist bij Jefferies, zei dat het resultaat "het vertrouwen in het medicijn verder ondermijnt" en "regelgevende discussies over goedkeuring compliceert". De Amerikaanse autoriteiten zullen naar verwachting voor het einde van het jaar beslissen of ze het medicijn goedkeuren voor niet-kleincellige longkanker.

 

Borstkankerbehandeling omvat het richten op verschillende receptoren die aanwezig zijn op verschillende tumoren. Hormoonreceptorpositieve borstkanker is goed voor ongeveer 70 tot 80 procent van de gevallen, en deze kankers kunnen worden gestimuleerd om te groeien door hormonen zoals oestrogeen, wat artsen ertoe aanzet om behandelingen te gebruiken die de productie van deze hormonen blokkeren. Maar de werkzaamheid van deze medicijnen neemt af naarmate de kanker vordert.

 

Ken Takeshita, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij Daiichi Sankyo, zei dat het bedrijf "trots" was om "met Enhertu een nieuwe standaard van zorg voor patiënten met uitgezaaide borstkanker te hebben geïntroduceerd en we blijven ons inzetten om datopotamab deruxtecan tot een andere potentiële optie te maken voor patiënten die er baat bij kunnen hebben".

 

AstraZeneca maakte maandag ook bekend dat zijn astmamedicijn Fasenra een positief advies heeft gekregen van Europese autoriteiten voor de behandeling van de zeldzame auto-immuunziekte eosinofiele granulomatose met polyangiitis, waarmee de weg is vrijgemaakt voor goedkeuring door de EU.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.

 
 
 
 
Bron: www.ft.com