ASCO: Protonentherapie toont voordelen aan in fase III-onderzoek naar hoofd-halskanker.
Met protonentherapie werden vergelijkbare klinische resultaten bereikt, terwijl de ondervoeding en de afhankelijkheid van voedingssondes werden verminderd in vergelijking met traditionele bestralingstherapie
Volgens voorlopige gegevens van een fase III-onderzoek bij meerdere instellingen onder leiding van onderzoekers van het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas, bereikte intensiteitsgemoduleerde protontherapie (IMPT) vergelijkbare klinische resultaten en bood het aanzienlijke voordelen voor de patiënt in vergelijking met traditionele intensiteitsgemoduleerde bestralingstherapie ( IMPT). IMRT) als onderdeel van chemoradiatiebehandeling voor patiënten met orofarynxkanker ( hoofd-halskanker ).
Steven Frank, MD
De resultaten werden vandaag 4 Juni 2024 gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) in 2024 door Steven Frank, MD , hoogleraar radiotherapie en uitvoerend directeur van het Particle Therapy Institute van het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas.
Met een mediane follow-up van drie jaar bedroeg het progressievrije overlevingspercentage (PFS) 83% en 83,5% voor respectievelijk IMPT en IMRT, en IMPT was statistisch niet inferieur aan IMRT. Er was een significante vermindering van ondervoeding met IMPT, waarbij 24% van de patiënten hun voeding volhield met minder dan 5% gewichtsverlies tijdens de behandeling, vergeleken met 14% van degenen die IMRT kregen. Bovendien was er met IMPT een significante vermindering van de afhankelijkheid van voedingssondes van 28%, vergeleken met 42% met IMRT.
“De resultaten van dit gerandomiseerde fase III-onderzoek in meerdere centra leveren bewijs voor IMPT als een nieuwe standaardbehandeling voor de behandeling van hoofd-halstumoren”, aldus Frank. “Dit is belangrijk voor patiënten omdat IMPT een curatieve, minder geïntensiveerde optie is vergeleken met traditionele bestralingstherapie met IMRT.”
Protonentherapie heeft zowel biologische als fysieke voordelen ten opzichte van traditionele bestralingstherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van fotonen, waardoor protonenstraling specifiek op het beoogde gebied kan worden afgeleverd, waardoor de hoeveelheid die nabijgelegen normale weefsels bereikt wordt beperkt. Deze studie is de grootste gerandomiseerde fase III-studie tot nu toe waarin protonentherapie wordt onderzocht in vergelijking met traditionele bestralingstherapie.
Aan de studie namen 440 patiënten deel op 21 locaties in de VS, waarvan 219 IMRT ontvingen en 221 IMPT. Patiënten werden gestratificeerd op basis van de status van het humaan papillomavirus (HPV), hun rookstatus en of zij inductiechemotherapie hadden gekregen. Het primaire eindpunt van het onderzoek was het PFS-percentage na drie jaar.
“Historisch gezien waren dit soort grootschalige onderzoeken om de voordelen van protontherapie te bevestigen een uitdaging, deels omdat relatief weinig patiënten toegang hadden tot protontherapiecentra,” zei Frank. Bemoedigende resultaten als deze demonstreren de voordelen van protontherapie en helpen hopelijk de weg vrij te maken voor betere toegang voor kankerpatiënten in nood.”
Deze studie werd gefinancierd door subsidies van de National Institutes of Health (NIH)/National Cancer Institute (NCI) (U19CA021239, R03CA188162, R56DE025248) en Hitachi. Frank rapporteert protongerelateerde subsidiefinanciering door Hitachi en honorariavergoedingen van Ion Beam Applications SA (IBA). Hij heeft ook niet-protongerelateerde gezondheidszorgrelaties met Boston Scientific (advieskosten), Affirmed Pharma (NIH-subsidie) en C4 Imaging (oprichter, wetenschappelijke adviescommissie, patenten/royalty's, eigendomsbelang). Een volledige lijst van samenwerkende auteurs en hun onthullingen kunt u hier bij de samenvatting vinden .
Bron: www.mdanderson.org/newsroom