Arts pleit voor ‘chemo-taks’: ‘Farmaceutische industrie weigert onderzoek’.
Auteur: Julia Osendarp - metronieuws.nl/televisie
Casper van Eijck in De Oranjezondag.
Foto: De Oranjezondag / SBS6
Lof voor hoogleraar en chirurg Casper van Eijck:
Rol farmaceutische industrie en chemo:
Maar in de documentaire komt ook de omstredenheid van chemotherapie ter sprake. 70 procent van de patiënten hebben volgens de arts niks aan zware chemo. Maar de farmaceutische industrie weigert te onderzoeken waarom zo’n grote groep die chemo krijgt, daar geen baat bij heeft.
Rutger Castricum, die zelf getrouwd is met een wetenschapper en arts, haakt daarop in. „Als ze dat onderzoek niet doen, kunnen ze chemo aan iedereen verkopen. 70 procent wordt daar ziek van en die zijn al zo ziek. En die mensen krijgen een soort laatste zetje door die chemo. 30 procent wordt daardoor geholpen. En als de industrie wel nobel zou zijn, dan zouden ze gewoon onderzoeken ‘wie wel’ en ‘wie niet'”, aldus Castricum over de farmaceutische industrie.
Casper van Eijck pleit voor chemo-taks:
Van Eijck knikt instemmend. Hij pleit voor een chemo-taks. „Dat houdt in dat de farmaceutische industrie 10 procent van alle inkomsten die ze delven aan de chemotherapie, beschikbaar stellen voor onderzoek.” Bedoeld om beter te onderzoeken wie wel en geen baat bij welke type chemotherapie hebben. „Nu moeten we dat allemaal uit onze eigen zak betalen”, aldus Van Eijck.
Castricum omschrijft het als misdadig. Dat nuanceert Van Eijck. „De uitkomsten heb je niet volgende week. Die heb je over vijf jaar. Dat is in Nederland het probleem, dat we niet op lange termijn willen investeren.”
Rutger Castricum kritisch op farmaceut:
Castricum interviewde eerder Lotte ten Dam, die ongeneeslijke borstkanker heeft. En dat terwijl er wel een medicijn op de markt is dat haar zou kunnen helpen om langer te leven. Maar de overheid en farmaceutische industrie worden het niet eens over de prijs.
Castricum klopte ook aan bij de farmaceut MSD, die volgens hem ‘schimmige praktijken’ uithaalt. Hij vroeg hen naar de hoge prijzen van sommige medicijnen. MSD-directeur Judith Zuijderhoudt legde uit dat de kosten in relatie zijn met de waarde die ze toevoegen. „En we komen in een fase dat we mensen kunnen genezen als het gaat om kanker. Het ziet ernaar uit dat de genezing van kanker de Nederlandse patiënt aan de neus voorbij gaat.” Volgens de MSD-directeur kan er in het buitenland veel meer op het gebied van medicijnen.
Dure kankermedicijnen:
Maar dat vindt Castricum een valse opmerking. „Ik kan niet controleren wat voor trucs jullie uithalen.” Hij haalt een gerechtelijke uitspraak aan van een MSD-medicijn dat onproportioneel duur was geworden.
Zuijderhoudt noemt op dat de MSD-medewerkers mensen willen helpen. Maar Castricum benadrukt dat MSD weigert om transparant te zijn. Van Eijck concludeert nogmaals het belang van meer maatwerk en onderzoek.