Annemarie en haar team helpen (ex-)kankerpatiënten: ‘Mooi om geluk in het leven terug te kunnen geven’.

23-06-2024 16:10

 

 

Auteur: Iris van den Berg - .pzc.nl/roosendaal

 

 

Annemarie en haar team helpen (ex-)kankerpatiënten: 'Mooi om geluk in het leven  terug te kunnen geven' | Brabant | gelderlander.nl

Het team van het Cancer Support Center. Van links naar rechts: Annette de Haan, Annemarieke Franken, Mitchel van Nunen, Annemarie Hendriks en Renée Krijnsen. 

Peter van Trijen/Pix4Profs

 
 
 
 
 
 
 
 
 
ROOSENDAAL - Ze haalt nog iedere dag voldoening uit haar werk, hoewel ze vaker dan ze lief heeft te maken krijgt met de dood. Annemarie Hendriks begeleidt samen met haar team al tien jaar (ex-)kankerpatiënten in het Cancer Support Center in Roosendaal. Dankbaar werk, maar het is ook intens.
 
 
De helft van alle Nederlanders krijgt volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) kanker. De kans om de ziekte te krijgen is in de afgelopen 30 jaar flink gestegen. Gelukkig is de kans op overleving eveneens met sprongen vooruitgegaan. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, weet Hendriks. ,,Waar kanker vroeger een behoorlijk dodelijke ziekte was, is dat nu meer chronisch geworden.”
 

Het is volgens de Roosendaalse daarom van belang dat patiënten zo fit mogelijk door hun behandelingen gaan. In het centrum worden verschillende zorgdisciplines gecombineerd. ,,De overlevingskansen zijn behoorlijk groot bij de meeste soorten kanker. Het is een gegeven dat je op een bepaald moment terug de maatschappij in zal gaan.” Dat zal vaak niet meer voor honderd procent lukken, maar negentig is volgens haar een mooi streven.

 

Hendriks startte 26 jaar geleden als fysiotherapeut haar eigen praktijk Fytaal aan de Langdonk in Roosendaal. Dat groeide uit tot een therapeutisch centrum. Ze ontwikkelde zich tot oncologiefysiotherapeut. In 2014 begon ze het Cancer Support Center, onderdeel van Fytaal. Het laatste decennium zag ze de zorg voor patiënten veranderen.
 
 
 

Fit blijven tijdens chemotherapie:

,,Vroeger dacht men dat je vooral moest rusten als je chemotherapie kreeg. Op bed blijven liggen, niet te veel doen.” Dat is nu compleet omgedraaid. Juist tijdens de behandelingen moet je goed begeleid worden om zo fit mogelijk te blijven. ,,Het is van belang om je conditie vast te houden. Ook als de prognose minder gunstig is.”
 

Verder zijn er veel nieuwe behandeltechnieken ontstaan. Volgens Hendriks worden er tegenwoordig minder borstamputaties gedaan en kan er vaker borstbesparend geopereerd worden. ,,Ook zien we minder mensen met een okselkliertoilet (waarbij de lymfeklieren operatief worden verwijderd, red.), waardoor er minder kans is op een oedeemarm.”

 

 

Wij proberen het hier wat huiselij­ker te maken. Geluk in het leven teruggeven, daar doen we het voor

Annemieke Hendriks.

 

 

Als oncologiefysiotherapeut is Hendriks opgeleid om na een zware behandeling een passend natraject te begeleiden. Wat zij en collega oncologiefysiotherapeut Annemarieke Franken anders doen dan reguliere fysiotherapeuten, zit ’m volgens haar met name in de kennis over kanker. ,,Wij weten precies wat bepaalde patiënten wel en soms beter niet kunnen doen. Bij uitzaaiingen in de rug zijn sommige oefeningen bijvoorbeeld uit den boze.”

 

 

Eiwitten spelen grote rol:

De afgelopen tien jaar zijn ook de voedingsadviezen voor mensen die kanker hebben of hadden flink veranderd. Het gaat inmiddels om veel meer dan kilo’s afvallen of juist aankomen. Eiwitten spelen tegenwoordig een grote rol, met name bij het herstel en de opbouw van spieren.

 

Om ervoor te zorgen dat de patiënten bij het Cancer Support Center de juiste zorg krijgen tijdens of na hun kankertraject, werken de oncologiefysiotherapeuten samen met ergotherapeuten, oedeemfysiotherapeuten, oncologische diëtisten en een psycholoog. Ook worden er alternatieve behandelingen zoals acupunctuur aangeboden. ,,Alles onder één dak. Dat werkt ontzettend fijn, omdat we intern veel overleg hebben en omdat patiënten niet iedere keer hun verhaal opnieuw hoeven te vertellen.”

 

 

Half uurtje omrijden:

Dat er in teamverband wordt gewerkt, vindt Hendriks daarnaast van belang voor de mentale staat van zichzelf en haar collega’s. ,,Het is ontzettend mooi om te zien dat iemand hier soms heel zwak binnenkomt en we diegene steeds wat meer op zien knappen, tot de dag dat we een hand kunnen geven en afscheid nemen.”

 

Maar het werken met ernstig zieken heeft ook een keerzijde. ,,We hebben veel te maken met de dood.” Vooral wanneer dat jonge gezinnen betreft of mensen die lang onder behandeling zijn geweest, doet dat iets met het team. ,,Dan rij ik weleens een half uurtje om, op weg naar huis. Het hoofd leegmaken.”

 

Hendriks is er trots op dat steeds meer mannen en vrouwen de weg naar haar praktijk weten te vinden, ondanks dat nazorg er natuurlijk ook gewoon in het ziekenhuis is. Toch is er volgens haar een verschil met revalideren in het ziekenhuis of in haar praktijk, waar de zorg voor het grootste deel wordt vergoed.

 

 ,,Omdat je in het ziekenhuis ook behandelingen krijgt, kleeft er voor sommigen een negatieve lading aan. Wij proberen het hier wat huiselijker te maken. Geluk in het leven teruggeven, daar doen we het voor.”

 

 

 

Annemarie en haar team helpen (ex-)kankerpatiënten: 'Mooi om geluk in het leven  terug te kunnen geven' | Roosendaal | AD.nl

Annemarieke Franken verzorgt een les. 

Foto: Annemarie Hendriks.

 

 

 

Annemarie en haar team helpen (ex-)kankerpatiënten: 'Mooi om geluk in het leven  terug te kunnen geven' | Brabant | bd.nl

Annemarie Hendriks. 

Peter van Trijen/Pix4Profs

 

 

 

 

Bron: www.pzc.nl