Alles over bewegen en kanker.

22-04-2025 17:57

 

 

 

 

Heeft het voordelen om te bewegen bij kanker? En is het veilig om rondom de behandeling te bewegen? Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft een nieuw onderdeel op hun website: wkof.nl/bewegenenkanker. Hier vind je antwoord op alle vragen over bewegen en kanker.

 

 

Vrouw sport met begeleiding

 

 

Vrouw doet oefeningen thuis

 

 

 

De voordelen van bewegen:

Je hoort en leest veel over bewegen bij kanker. Dat is logisch, want steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bewegen vóór en na de diagnose kanker voordelen heeft. Voldoende beweging geeft een betere kans om gezond te worden en te blijven.

 

Lichaamsbeweging verbetert de spierkracht en het behoud van je spieren. Bovendien helpt het je weerstand te versterken en de stoelgang te verbeteren. Ook je hart en longen blijven gezonder door beweging. Zo verkleint bewegen de kans op andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. En niet onbelangrijk: beweging verbetert de kwaliteit van leven!

 

Naast dat beweging helpt om zo fit mogelijk te blijven, kan het ook helpen bij klachten van kanker en de behandeling. Zo vermindert beweging vermoeidheidsklachten, helpt het bij het verbeteren van het lichamelijk functioneren en de gemoedstoestand. Het helpt ook klachten van spanning en depressie te verminderen.

 

 

Informatie en tips nu toegankelijk:


Om alles wat we weten over bewegen en kanker toegankelijk te maken voor mensen met kanker en ook voor professionals is het nieuwe onderdeel op de website wkof.nl/bewegenenkanker gelanceerd. Onderzoekers, zorgprofessionals én ervaringsdeskundigen hebben bijgedragen aan de inhoud. De informatie wordt voortdurend bijgehouden en verder uitgebreid.

 

Het onderdeel op de website is het resultaat van een samenwerking van onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek, Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Radboud Universitair Medisch Centrum met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

 

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is gespecialiseerd in wetenschappelijk onderzoek naar voeding, leefstijl en kanker. De bevindingen uit onderzoek vertalen zij naar voorlichting die mensen helpt bij het maken van keuzes in voeding en leefstijl.

 

 

Antwoord op vragen over bewegen en kanker:

Op de website wordt antwoord gegeven op veel gestelde vragen over bewegen en kanker, voorafgaand, tijdens en na de behandeling van kanker. Met praktische tips voor wat je dan het best zelf kunt doen. De antwoorden zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, aangevuld met praktijkervaring van experts, zoals oncologiefysiotherapeuten en bewegingswetenschappers.

 

 

Vóór de behandeling

Voordat de behandeling start is het belangrijk om zoveel mogelijk te (blijven) bewegen. Het wordt aangeraden om te voldoen aan de algemene Nederlandse Beweegrichtlijnen. Daarbij geldt: bewegen is goed, meer bewegen is beter. Ook wordt in sommige ziekenhuizen prehabilitatie aangeboden.

 

 

Tijdens de behandeling:

Bewegen tijdens de behandeling van kanker heeft veel voordelen. De ziekte en behandeling van kanker kunnen zorgen voor minder spierkracht of uithoudingsvermogen. Hierdoor ben je misschien niet meteen in staat om volgens de beweegrichtlijnen te bewegen. Probeer bewegen dan langzaam op te bouwen. 

 

 

Lees hier beweegtips en antwoorden op vragen over bewegen tijdens de behandeling.

 

Tijdens de behandeling is het verstandig professioneel advies bij bewegen te vragen.

 

Een in oncologie gespecialiseerde fysiotherapeut met kennis van kanker bij jou in de buurt, kan je vinden in de verwijsgids kanker.

 

 

Na de behandeling:

Ook bewegen na kanker heeft veel voordelen. Lees de aanbevelingen na kanker. En bekijk ook alle vragen en antwoorden over bewegen na de behandeling, zoals ‘Hoe kan ik thuis bewegen?’ en ‘Hoe weet ik hoe zwaar ik kan trainen?’

 

 

Staat jouw vraag niet op de website? 

Maak dan gebruik van de vragenservice. Je ontvangt dan persoonlijk antwoord op jouw vraag.

 

 

Literatuur:

World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective - Continuous update Project Expert Report 2018. www.wcrf.org/diet-and-...

 

 

 

 

Bron: www.olijf.nl/nieuws