Al tien jaar zet Poppy’s zich in voor mensen met of na kanker: ‘Mensen verwachten zwaarte, maar wel lachen veel’.
Auteur: Margreet Kwaks - bndestem.nl/oosterhout
Bij Poppy’s kunnen al tien jaar lang mensen terecht met, of na kanker.
Jan Stads / Pix4Profs.
OOSTERHOUT - ,,Moet ik mijn verhaal doen voor ik het zwembad in mag?”, vroeg Nancy van den Bogaert (53) uit Made zich af. Ze had net haar weerstand overwonnen om, op advies van haar revalidatietherapeut, naar het centrum te gaan. ,,Maar het was een warm bad”, zegt ze over de ontvangst bij Poppy’s. ,,Ik heb spijt dat ik niet eerder ben gegaan.”
Van den Bogaert heeft een zeldzame, chronische vorm van beenmergkanker, waardoor ze zich anders voelt. Tijdens het zwemmen – de eerste twaalf lessen zijn gratis – ontdekte ze dat het helemaal niet zo was. ,,Iedereen zucht, steunt en moppert bij het aankleden, maar we lachen ook veel.” Ze vindt het geweldig dat er altijd een gastvrouw aanwezig is in het zwembad van juf Angela in Oosterhout.
Ellen Korse is al acht jaar gastvrouw. ,,Contact met lotgenoten is gelijkwaardig, mensen vragen en geven steun”, zegt ze. Korse heeft Poppy’s in de loop der jaren zien veranderen. ,,We begonnen als inloophuis zonder vaste stek. Sinds onze eigen locatie in 2016, kan alle aandacht van de vrijwilligers naar het organiseren van activiteiten. We werken steeds meer vraaggericht.”
Poppy’s biedt een veilige plek en activiteiten in Oosterhout en omgeving voor mensen met kanker, naasten en nabestaanden. In de huiskamer aan de Mathildastraat kan de doelgroep drie dagen per week spontaan binnenvallen. Voor deelname aan doorlopende activiteiten zoals zwemmen of een lotgenotengroep vindt eerst een intake plaats. Het tienjarig bestaan is een mijlpaal voor het centrum voor leven met en na kanker, dat grotendeels op vrijwilligers draait.
De agenda van Poppy’s, er werken 50 vrijwilligers, is dan ook gevuld met uiteenlopende activiteiten op de eigen locatie, elders of in de buitenlucht. Afhankelijk van de aard van de activiteit zijn er wel of geen kosten aan verbonden. ,,De verwendag, inclusief massage en lunch, is met 15 euro onze duurste activiteit. Meestal varieert het rond de 5 à 7,50 euro”, vertelt coördinator Susan van der Gouw.
Mensen verwachten zwaarte bij kanker, maar er wordt ook veel gelachen
Susan van der Gouw, coördinator Poppy’s.
Op de bovenverdieping van het pand aan de Mathildastraat fonkelt een gloednieuwe (gesponsorde) keuken. Van der Gouw: ,,Mannelijke nabestaanden zijn vaak niet gewend om te koken. Hier ontdekken ze het samen met lotgenoten.”
Ze noemt haar baan de leukste van de wereld. ,,Mensen verwachten zwaarte bij kanker, maar er wordt ook veel gelachen.” Sinds 2022 krijgt Poppy’s een bijdrage van KWF Kankerbestrijding, waardoor er ruimte is voor twee coördinatoren. ,,Het heeft een flinke impuls gegeven”, meent Korse.
Zorg onder druk:
Doordat Poppy’s meer naar buiten treedt, groeit het gestaag. Zo zijn er dit jaar al bijna 2000 gasten in- en buitenshuis gefaciliteerd. Voorheen waren deze gasten voornamelijk vrouwen tussen de 60 en 70 jaar. Nu verjongt de doelgroep langzaam en het aantal mannen is van 5 naar grofweg 20 procent gestegen.
Van der Gouw: ,,Ons centrum wordt steeds belangrijker, omdat de zorg onder druk staat. Er loopt nu een pilot bij het Amphia Molengracht in Breda. We staan elke dinsdag bij de ingang van de oncologie om de drempel om hulp bij ons te vragen te verlagen.” Korse:,,Professionals hebben vertrouwen in ons.”