AI helpt jou kiezen na een huidkankeroperatie in je gezicht.

21-01-2025 09:47

 

 

 

 

 

AI gaat in de toekomst patiënten met huidkanker in het gezicht helpen kiezen: sneller herstel of mooier resultaat? Nieuwe technologie voorspelt uitkomsten en laat zien wat écht bij je past.

 

Bij huidkanker in het gezicht gaat het niet alleen om de gezondheid, maar ook om het uiterlijk en de kwaliteit van leven. “Een vrijgezel van dertig jaar maakt misschien andere keuzes dan een getrouwde tachtiger”, zegt Maarten Hoogbergen, plastisch chirurg bij het Catharina Ziekenhuis. “De jongere wil misschien een perfect resultaat, terwijl de oudere liever sneller herstelt, zelfs als dat een zichtbaarder litteken oplevert.” Om patiënten hierin beter te begeleiden, werkt Hoogbergen samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) aan een innovatief AI-project.

 

 

Reconstructie na huidkanker:

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, en het aantal nieuwe gevallen neemt snel toe. Met de zogeheten Mohs’ micrografische chirurgie wordt de tumor nauwkeurig verwijderd. Zo gaat er zo min mogelijk gezonde huid verloren. Toch kan er, vooral in het gezicht, een groot defect (gat) achterblijven.

 

“Dat is het moment waarop wij als plastisch chirurgen in beeld komen”, vertelt Hoogbergen. “We reconstrueren het defect. Maar de methode die we kiezen, bepaalt het uiterlijk, de hersteltijd en de kwaliteit van leven.”

 

Er zijn verschillende reconstructieve technieken. “Een eenvoudige huidtransplantatie is technisch makkelijk, maar het resultaat is vaak minder mooi. Complexere technieken, zoals de voorhoofdslaptechniek (het verplaatsen van huid van het voorhoofd, red.), geven een beter cosmetisch resultaat. Maar daar zijn meerdere operaties en een langer herstel voor nodig.”

 

 

Ik geloof echt dat dit een grote vooruitgang kan zijn. We kunnen betere gesprekken voeren en keuzes maken die écht passen bij iemands leven

 
 
 

AI en de stem van de patiënt:


Artsen nemen nu de meeste beslissingen op basis van medische kennis. Maar sluit dat wel altijd aan bij wat de patiënt belangrijk vindt? “Daar lopen we inderdaad tegenaan,” zegt Hoogbergen. “Patiënten hebben niet altijd voldoende inzicht in hun opties en de gevolgen daarvan.”
 

Het FACE-Q AI-project, dat nu in de onderzoeksfase zit, wil daar verandering in brengen. “We gebruiken kunstmatige intelligentie om reconstructies te voorspellen en daar advies bij te geven”, legt Hoogbergen uit. Het systeem combineert gegevens over de grootte en locatie van het defect met informatie van eerdere patiënten. Zij delen via vragenlijsten hun gewenste kwaliteit van leven na de operatie.

 

“Stel je voor dat een app op basis van jouw situatie voorspelt welke reconstructie de beste kwaliteit van leven oplevert”, zegt Hoogbergen. “De technologie maakt zelfs voorspellende afbeeldingen, zodat je kunt zien hoe je gezicht er na de operatie uit kan komen te zien.” Dit helpt patiënten om samen met hun arts een weloverwogen keuze te maken.

 

 

Maarten Hoogbergen. Foto: Rob Engelaar

Maarten Hoogbergen. 

Foto: Rob Engelaar.

 

 

 

Toekomstmuziek:

Het onderzoek is nog in volle gang, maar Hoogbergen ziet veel mogelijkheden. “De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar ik geloof echt dat dit een grote vooruitgang kan zijn. We kunnen betere gesprekken voeren en keuzes maken die écht passen bij iemands leven.”

 

Tijdens een mediadag in december presenteerde Hoogbergen (59) het project en de toekomstplannen. “Ik hoop dat ik dit zelf nog in de praktijk kan brengen voor ik met pensioen ga. Dit zou echt een verbetering zijn voor patiënten met huidkanker in het gezicht.”

 

 

 

Bron: www.catharinaziekenhuis.nl