Achterhoekse dermatologen pakken huidkanker aan in nieuwe Mohs-centrum: Maria (85) blij met het resultaat.
Auteur: Gerco Mons - gelderlander.nl
Het litteken op de neus van Maria Knols wordt nog even bekeken door dermatoloog Demia Tiemes van het Slingeland Ziekenhuis.
Foto: Jan Ruland van den Brink.
,,Na de operatie moest ik anderhalf uur wachten. De huidkanker was helemaal weg. Een groot verschil met mijn vorige behandeling. Daar zat tien dagen tussen de operatie en de beoordeling.” Maria Knols (85) uit Hengelo vertelt het met een glimlach.
Op de neus van mevrouw Knols is nog een korstje te zien op de plek waar eerder een snel bloedend knobbeltje zat. Bij dat knobbeltje bleek het te gaan om basaalcelcarcinoom (BCC), de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het is een vorm waarbij de tumor wel doorgroeit in het omliggende weefsel, maar doorgaans niet uitzaait.
Het was dus niet voor het eerst dat bij Maria Knols huidkanker werd aangetroffen. ,,De eerste keer zat het aan de zijkant van mijn hoofd. Dat was een pijnlijke ingreep en het duurde allemaal veel langer. Nu stond ik na een paar uur weer buiten.”
Die nieuwe werkwijze luistert naar de naam Mohs-chirurgie. De naam is ontleend aan Frederik Mohs, een Amerikaanse arts die deze operatietechniek heeft ontwikkeld. In het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt deze techniek sinds dinsdag uitgevoerd door de dermatologen Kim Meeuwis, Demia Tiemes en Lieke Stollman-Lamboo. De laatste twee luisteren met plezier naar het verhaal van hun patiënt. ,,Hier doen we het voor. Het is zo fijn voor mevrouw dat we haar zo snel hebben kunnen helpen. En die plek op haar neus zal mooi genezen", verzekert dokter Tiemes.
Veel huidkanker in de Achterhoek:
Mohs-techniek wordt op heel wat locaties in Nederland aangeboden. En sinds deze week dus ook in de Achterhoek. ,,Juist in de Achterhoek hebben we relatief veel te maken met huidkanker. Het afgelopen jaar hebben we 17.000 mensen in onze spreekkamer gehad. Dat aantal groeit nog steeds”, zeggen Tiemes en Stollman-Lamboo.
,,Huidkanker wordt een epidemie in ons land”, voorspelt Stollman-Lamboo. ,,We zitten te veel in de zon. Ik durf te stellen dat in de toekomst 1 op de 5 mensen te maken krijgt met een vorm van huidkanker en hier in de Achterhoek misschien nog wel een beetje meer vanwege de vergrijzing.”
En toch heeft het relatief lang geduurd voordat in de Achterhoek een eerste operatiekamer kon worden ingericht met spullen die noodzakelijk zijn om de Mohs-techniek te kunnen gebruiken. ,,Het is een relatief dure techniek en je kan er minder mensen mee helpen. In een Mohs-centrum kunnen we maximaal zeven personen per dag helpen en met de gebruikelijke technieken is dat een veelvoud.”
Nieuwe techniek heeft veel voordelen:
Maar de voordelen van Mohs-chirugie zijn enorm, verzekert het duo. Tiemes: ,,Bij Mohs halen we een kleiner deel van de huid weg. Bij het operatief verwijderen van huidkanker snijd je normaal gesproken ruim om de tumor heen. Dat is, afhankelijk van de tumor, zo’n drie tot tien millimeter. Dat doe je om de kans te vergroten dat alle kwaadaardige cellen worden verwijderd. Bij Mohs kun je veel dichter op de tumorrand snijden, slechts anderhalve millimeter, zodat de wond aanzienlijk kleiner is.”
,,We snijden zeg maar een stukje getroffen huid weg en die beoordelen we laagje voor laagje onder een digitale microscoop", vult Stollman-Lamboo aan. Dat proces duurt gemiddeld twee uur per keer. ,,Als we aan de randen geen kankercellen meer tegenkomen, zijn we klaar. Vinden we die nog wel, dan kunnen we direct en veel gerichter een tweede stuk huid weghalen. Omdat de wachttijden relatief kort zijn, kan de patiënt gewoon bij ons blijven. Tot we klaar zijn. Gemiddeld gaat het om 1,7 behandelingen.”
‘Niet ideaal’
Direct na de behandeling wordt de wond hersteld, zodat alles is afgerond als de patiënt naar huis gaat. ,,Bij de reguliere behandelingen wil het ook nog wel eens voorkomen dat er na de beoordeling extra huid weggesneden moet worden. Tussen behandeling en beoordeling zit gemiddeld tien dagen. Al die tijd kan de wond niet definitief hersteld worden. Als er dan nog kankercellen gevonden worden, moet de patiënt nog eens tien dagen wachten”, schetst Stollman-Lamboo.
Vanwege de kosten en de beperkte beschikbaarheid zijn er strenge, landelijke regels voor wie in aanmerking komt voor een Mohs-behandeling. ,,We werken alleen met patiënten die BCC hebben in hun gezicht of hals. Bij de neus, oogleden en mond wil je de wond zo klein mogelijk houden, omdat een grote wond op die plekken het gezicht ingrijpend kan verminken. Bij de slaap loopt een aangezichtszenuw. Daar wil je een zo klein mogelijke wond om het risico op zenuwschade te verkleinen. Daarnaast vallen de littekens in het gezicht minder op en dat is wel zo prettig", besluit dermatoloog Tiemes.
Dat vindt ook mevrouw Knols. ,,Het was zo gebeurd en het deed geen pijn. Ook na afloop niet. En dit korstje op mijn neus is straks weg. Ik ben echt blij dat het Slingeland Ziekenhuis begonnen is met die nieuwe vorm van behandelen.”
De Achterhoekse dermatologen Demia Tiemes (rechts) en Lieke Stollman-Lamboo werken met de vernieuwende Mohs-techniek om huidkanker in het gezicht te behandelen.
Foto: Jan Ruland van den Brink.
Bron: www.gelderlander.nl