( 4 Aug 2016 ) 'Deze meneer zou in Nederland dik probleem hebben'.

17-09-2016 12:43


Auteurs: Jos Bouten & Bram van der Heijden van AD - Buitenland.



De regelgeving in Duitsland op het gebied van alternatieve geneeskunde is soepeler dan bij ons. Dat is een van de redenen waarom Klaus Ross zijn 'natuurgenezingskliniek' vlak over de grens vestigde.

   

Als je geen arts bent moet je minstens onder supervisie van een arts werken.

Martin Buijsen, hoogleraar.

 
Klaus Ross
   
Klaus Ross.

Klaus Ross Centrum. 


Fleur:


Eerder onderging ook de 31-jarige Fleur Walter uit Rotterdam in de kliniek van Klaus Ross in het Duitse Bracht dezelfde tienweekse behandeling als de drie patiënten die afgelopen week onder verdachte omstandigheden overleden. Ook zij moest haar behandeling afbreken - in de derde week ging ze zo snel achteruit dat verdere therapie niet meer mogelijk was. Op 22 juli 2016 overleed ze. Haar moeder Yvonne vertelde in het AD haar verhaal.


,,Hier in Duitsland mag men alles, als de patiënt maar toestemming geeft en de verantwoordelijkheid draagt", zegt de Duitse oncoloog Michael Pauw, die werkt in het regionale ziekenhuis vlak over de grens in Lobberich.


Daar werd de zaterdag overleden 43-jarige Joke van der Kolk uit Aalburg eerst met de ambulance naartoe gebracht, nadat zij ernstig ziek was geworden bij de kliniek van Klaus Ross in Bracht.


,,Ze was er zeer slecht aan toe."


Toen echter bleek dat ze ook daar niet meer geholpen kon worden, is ze overgebracht naar het grotere ziekenhuis van Mönchengladbach, de plek waar ze later is overleden.


Van der Kolk onderging een behandeling in het Klaus Ross Centrum tegen borstkanker. De politie onderzoekt onder meer of er in de alternatieve behandelingskliniek verwijtbare fouten zijn gemaakt, die mogelijk de oorzaak zijn van de dood van de Aalburgse.

         


Meer cliënten overleden:


Naast Van der Kolk zijn er vorige week nog twee andere cliënten overleden die onder behandeling waren bij de Klaus Ross. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat weten niets te kunnen doen tegen zorgverleners die in Duitsland zijn gevestigd. ,,Sinds dit jaar is er wel in ons eigen land een wet van kracht, waarin is geregeld dat de IGZ ook de behandelmethodes van alternatieve zorgverleners kan controleren."


Maar wat mag in Nederland nu niet, wat in Duitsland wel mag? Waarom zou een alternatieve 'genezer' zoals Klaus Ross zich anders over de grens vestigen en zelfs reclame maken met het feit dat de regels in Duitsland soepeler zijn?


Hoogleraar Martin Buijsen, verbonden aan de Erasmus Universiteit, stelt dat in Nederland bij wet is geregeld wie welke medische handelingen mag verrichten. Zoals het zetten van spuiten of het inbrengen van vloeistof door middel van een infuus. ,,Als je geen arts bent moet je minstens onder supervisie van een arts, zoals bijvoorbeeld een verpleegster, werken. Als ik hoor wat daar in de kliniek is gebeurd, dan zou deze meneer in Nederland een dik probleem hebben."



Bron: www.ad.nl/buitenland