( 22 Aug 2016 ) ’Opgraven doden is onmenselijk’.
Auteurs: Eva Gabeler en Joris Polman van Telegraaf - Nieuws - Binnenland.
Foto: Andre Hartel.
Oprichter horrorkliniek: 'Ik ga zelf politie bellen'
Amsterdam - André Hartel, de oprichter van de horrorkliniek in het Duitse Bracht, wil voorkomen dat de politie zeventig overleden Nederlandse kankerpatiënten opgraaft voor het strafrechtelijk onderzoek. Volgens hem is dat 'onmenselijk en onnodig'.
Dat heeft hij tegen De Telegraaf gezegd.
Begin augustus 2016 vielen er drie doden, onder wie twee Nederlanders, in het Biologisch Kankercentrum in Bracht, vermoedelijk nadat ze een infuus kregen met glucoseblokkers (3BP). Natuurgenezer Klaus Ross, tevens hoofdverdachte in het strafrechtelijk onderzoek, gebruikte dat omstreden middel echter al veel langer bij de behandeling van kankerpatiënten. Om die reden willen de Duitse politie en justitie de doodsoorzaak van nog eens zeventig andere Nederlandse patiënten vaststellen. Als nabestaanden daarvoor toestemming geven, graven gespecialiseerde rechercheurs daarvoor ook stoffelijke resten op.
"Opgraven van die overledenen is onmenselijk, maar vooral ook onnodig", zegt Hartel, die behalve oprichter van de kliniek in Bracht ook enige tijd compagnon was van Klaus Ross. Hartel: "Ross heeft begin deze maand voor het eerst zelf een 3BP-infuus gemaakt van poeder. Daarvoor werkte hij altijd met door professionele apothekers gemaakte infusen. Daar was niks mis mee. Daarom is het compleet overbodig om overleden patiënten op te graven, omdat al die andere patiënten met kant-en-klare infusen zijn behandeld. Dat is de reden dat ik zelf contact zal opnemen met de politie."
Zaterdag 20 Aug 2016 vertelde Hartel aan deze krant dat natuurgenezer Klaus Ross een fatale fout zou hebben gemaakt bij de bereiding van een infuus met 3BP. Een overdosis van dat middel is de doodsoorzaak van de drie kankerpatiënten die begin deze maand na een behandeling in het Duitse Bracht zijn overleden, beweert Hartel. 3BP blokkeert de opname van glucose door cellen, waardoor ze geen energie meer krijgen om te groeien. Dat geldt, althans in de ogen van Hartel, in het bijzonder voor kankerpatiënten.
Het nieuws dat de politie voor het strafrechtelijk onderzoek overleden patiënten wil opgraven is volgens Hartel ingeslagen als een bom bij nabestaanden, zo maakt hij op uit de vele reacties die hij de afgelopen dagen heeft ontvangen. Hij kent naar eigen zeggen veel nabestaanden persoonlijk, omdat zijn belangrijkste taak bij de kliniek het aanbrengen van nieuwe Nederlandse patiënten was.
Hartel, zelf kankerpatiënt en 3BP-gebruiker, zegt verder dat er veel paniek is onder mensen die momenteel ook 3BP gebruiken om hun kanker te behandelen. "Die paniek is ook totaal onnodig. Alleen daarom al mag de politie een belletje van mij verwachten."
Bron: www.telegraaf.nl/binnenland