10 tips om huidkanker te voorkomen.

20-05-2017 00:00





10 tips om huidkanker te voorkomen                

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen verkeerd gebruikmaken van zonnebrand, waardoor het risico op huidkanker kan toenemen. Vandaag is het de dag van de huidkanker, een uitgelezen kans om je kennis op het gebied van zonbescherming bij te spijkeren.


10 tips om huidkanker te voorkomen:

    Tips voor het uitkiezen van zonnebrand:


    1. Zoek een zonnebrand met factor 30 of meer. Vanaf deze factor wordt 97 procent van de UVB-straling geblokkeerd. Dit is de straling die de huid kan verbranden.
    2. Kies een middel met "broad spectrum"-bescherming. Dit blokkeert naast UVB-straling ook UVA-straling. Deze straling veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering.
    3. Neem een waterafstotend middel, hierdoor blijft natte of zweterige huid langer beschermd. Alle soorten zonnebrand moeten namelijk om de twee uur opnieuw toegepast worden, in het bijzonder na het zwemmen of bij hevig zweten.
    4. Gebruik bij gevoelige huid een zonnebrand met zinkoxide of titaniumdioxide. Middelen met parfum, olies en para-aminobenzoëzuur zijn slecht voor een gevoelige huid en kunnen blijvende pigmentvlekken veroorzaken.


          Tips voor zonbescherming:

    1. Laat je huid stapsgewijs wennen aan een warmer klimaat. De eerste zonnige dagen kun je het best in de schaduw spenderen, hoe verleidelijk het ook is om te gaan zonnen.
    2. Smeer jezelf een half uur van tevoren in voordat je gaat zonnen zodat de zonnebrand goed in kan trekken.
    3. Alle lichaamsdelen die direct blootgesteld worden aan de zon moeten gelijkmatig ingesmeerd worden. Spataders en recente littekens vereisen extra aandacht bij het smeren, deze plekken zijn namelijk zeer kwetsbaar voor de zon.
    4. Kleding beschermt beter dan zonnebrand, maar UV-straling dringt ook door textiel heen. Om er zeker van te zijn dat je kleding voldoende bescherming biedt, kun je kijken of de UV-beschermingsfactor UPF 30 of de UV-standaard 80 op het etiket staat.
    5. Vergeet je gezicht niet in te smeren, je neus en lippen moeten zeker niet overgeslagen worden. Om je ogen te beschermen kun je een zonnebril dragen maar niet alle brillen zijn UV-bestendig. Kies dus een bril waarop minimaal UV 400 vermeld wordt.
    6. Vermijd het zonnen in de uren tussen 11.00 en 15.00, dit zijn de uren waarop de zon het felst is.

    Huidkanker uitgelicht: de mens is geen tosti

    Huidkanker uitgelicht: de mens is geen tosti.


    Onderzoek naar zonnebrandgebruik:

    Om te zien hoe het met het zonnebrandgebruik gesteld is, deelden onderzoekers gratis zonnebrand uit op een kermis in Minnesota. Vervolgens observeerden ze hoe bijna 2200 mensen het middel gebruikten. Ze ondervonden dat slechts 33 procent hun hele lichaam met zonnebrand bedekte. Een schamele 38 procent droeg beschermende kleding, hoeden of zonnebrillen en op bewolkte dagen werd de gratis zonnebrand minder gebruikt.


    "Deze bevindingen laten op een aantal manieren zien hoe zonnebrand verkeerd gebruikt wordt," stelt hoofdonderzoeker dr. Ingrid Polcari van de University of Minnesota Medical School. "Om de meest optimale zonbescherming te bewerkstelligen is het belangrijk beschermende kleding te dragen, en zonnebrand niet alleen op het gezicht en de armen te smeren." Volgens haar moet er zelfs op bewolkte dagen gesmeerd worden, omdat dan 80 procent van de schadelijke UV-straling je huid bereikt.


    Vrouwen zijn verstandiger:

    Het onderzoek toonde ook aan dat meer vrouwen dan mannen de gratis zonnebrand gebruikten. 51 procent van de deelnemers was vrouw, maar zij maakten 57 procent van de zonnebrandgebruikers uit.


    "Het is van cruciaal belang dat mannen dat ook gaan doen," zegt dr. Darrel Rigel van de New York University. "Mannen hebben 50 procent meer kans op huidkanker, en blootstelling aan UV-straling is relatief makkelijk te voorkomen." Hij onderschrijft ook het belang van beschermende kleding om de huid optimaal tegen UV-straling te beschermen.


    Het onderzoek werd in de Journal of the American Academy of Dermatology gepubliceerd.




    Bron: https://www.mijngezondheidsgids.nl/10-tips-om-huidkanker-te-voorkomen/