45 kilo kankerverwekkende stof vrijgekomen door leidingbreuk bij Chemours.

07-01-2025 09:36

 

 

Auteurs: Amy van den Berg, Daan Koopen - ad.nl/dordrecht

 

 

45 kilo kankerverwekkende stof vrijgekomen door leidingbreuk bij Chemours |  Chemours en DuPont | AD.nl

De Chemours-fabriek in Dordrecht .

Foto: Jeffrey Groeneweg.

 

 

 

 

UPDATE: Bij een fabriek van Chemours in Dordrecht is maandagavond zo'n 45 kilo van de kankerverwekkende stof tetrafluorethyleen in gasvorm vrijgekomen bij een leidingbreuk. Dat meldt milieudienst DCMR. Volgens emeritus hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer gaat het om een PFAS en is het waarschijnlijk snel in de lucht verdund. ,,Het heeft niet veel impact op die manier.”

 

Hoe de leidingbreuk precies is ontstaan, is nog onbekend. Volgens de DCMR is het een van de breekplaten die is gebroken. Die beschermen de leiding waar de stof zich door verplaatst. Daardoor is een lek ontstaan.

 

,,Dit vond plaats onder de normale procesomstandigheden binnen de fabriek”, stelt de DCMR. De leiding is na de lekkage buiten gebruik gesteld voor onderzoek en om een nieuwe breekplaat te installeren.

 

Volgens de DCMR was de emissie van de stof van korte duur. Daarom zijn zij niet ter plaatse geweest. Wel moet Chemours hen vóór dinsdag 15.00 uur een update geven over de situatie en de mogelijke oorzaak.

 

Voorlichters van zowel de Provincie Zuid-Holland als DCMR kunnen nog geen toelichting geven over eventuele veiligheidsrisico's. Emeritus hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer kan dit wel. Hij vertelt dat tetrafluorethyleen een per- en polyfluoralkylstof (PFAS) is.

 


 

Milieuchemicus Jacob de Boer.

Milieuchemicus Jacob de Boer. © AD

 

 

 

 

Oftewel: een chemische stof die door de mens is gemaakt. Het gelekte goedje is een ,,soort hulpstof in de PFAS-productie en valt onder de noemer Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Zeer zorgwekkende stoffen zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor mensen en hun leefomgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn of schadelijk voor de vruchtbaarheid.

 

De 45 kilo die is uitgestoten is ,,vermoedelijk snel in de lucht verdund”, zegt De Boer. ,,Op die manier zal het niet uitzonderlijk schadelijk zijn. Als iemand die 45 kilo tetrafluorethyleen direct over zich heen had gekregen was het een ander verhaal geweest.”

 

 

Verplicht:

Eind vorig jaar werd besloten dat alle bedrijven die PFAS uitstoten in Nederland zijn per direct verplicht om plannen te maken om de uitstoot ervan terug te dringen. De meer dan tienduizend soorten forever chemicals die onder meer worden gebruikt in pizzadozen, regenjassen, pannen en medische hulpstukken, staan namelijk nu op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen.

 

 

 

Bron: www.ad.nl