4 op de 100 Belgen hebben kanker: deze zaken hebben een positief effect op je behandeling.

15-06-2024 16:27

 

 

Auteur: Yannick Jansen - hln.be/gezondheid

 

 

4 op de 100 Belgen hebben kanker: deze zaken hebben een positief effect op  je behandeling | Instagram VTM NIEUWS | hln.be

Beeld ter illustratie. 

Foto: Getty Images.

 
 
 
 
 
 
Kanker is diepgeworteld in onze maatschappij. Volgens de meest recente cijfers van Statbel leefden er in 2021 in ons land 465.000 Belgen, of vier op de honderd mensen, met kanker, en dat cijfer zou de komende jaren nog sterk toenemen. Maar er is ook goed nieuws. De behandelingen worden steeds beter én sommige zaken die je zelf kunt doen, blijken een bewezen positief effect te hebben. Dit zijn de drie belangrijkste.
 
 
Het hoge aantal kankerdiagnoses confronteert ons met de grimmige realiteit dat de ziekte iederéén op elk moment kan treffen. Want niet alleen ouderen krijgen kanker: studies tonen aan dat zelfs 30- tot 40-jarigen vaak het slachtoffer zijn.
 

Aan de positieve kant zijn er steeds meer medische behandelingen beschikbaar, die de kans op overleving omhoog stuwen. Waar vroeger vaak de hoop werd opgegeven, wordt nu alles gedaan om de ziekte te bestrijden. Denk aan chemotherapie, hormoontherapie en diverse chirurgische ingrepen. Maar er zijn ook enkele zaken die je zelf kan doen om je kwaliteit van leven, overlevingskansen en ervaring als kankerpatiënt te verbeteren.

 

 

Blijf (zo lang mogelijk) bewegen:

 
Lichaamsbeweging heeft veel voordelen, ook voor kankerpatiënten. Dat komt doordat beweging ons immuunsysteem verbetert, wat leidt tot meer kankervijandige immuuncellen die tumorweefsel kunnen doden. Daarnaast vermindert lichaamsbeweging de bijwerkingen van kankerbehandelingen zoals chemotherapie, waaronder vermoeidheid, spier- en botverlies en vetgroei. Het kan bovendien de effectiviteit van deze behandelingen verhogen.

 

Daarom hebben kankerpatiënten die actief blijven veel betere overlevingskansen, met een afname van het relatieve risico op overlijden aan kanker van wel 40 tot 50 procent.

 

Als je je mentaal niet goed voelt, bijvoor­beeld door angst of depressie, kan dat een negatieve invloed hebben op het verdere verloop van kanker

 
 
 
 

Mentale gezondheid helpt:

 
Niet alleen fysieke, maar ook mentale gezondheid is cruciaal. Als je je mentaal niet goed voelt, bijvoorbeeld door angst of depressie, kan dat een negatieve invloed hebben op het verdere verloop van de ziekte. Je lichaam gaat dan in een vecht- of vluchtmodus, wat de progressie van kanker ondersteunt via hormonale en ontstekingsmechanismen.
 

Het is daarom essentieel om aandacht te hebben voor je geestelijke gezondheid. Geluk verbetert niet alleen je levenskwaliteit, het kan wel degelijk een positieve invloed hebben op je behandeling, aangezien je lichaam effectiever kan reageren op medicijnen.

 

 

Diëten:


Een derde ondersteunende behandeling voor kankerzorg is gezonde voeding. Een gezond en gevarieerd dieet helpt je lichaam kanker te bestrijden en medische of chirurgische behandelingen beter te verdragen en ervan te herstellen.
 

Bij overgewicht is er te veel vetweefsel. Afvallen door een dieet vermindert dit vet en werkt ontstekingsremmend, wat zeer nuttig kan zijn. Dat betekent vooral dat je best zo veel mogelijk verse maaltijden eet en bewerkte voedingsmiddelen vermijdt.

 

Afhankelijk van de soort kanker en de behandeling hebben sommige patiënten een zeer gespecialiseerd dieet nodig. Kankers zoals alvleesklier-, maag-, slokdarm- en longkanker kunnen snelle en ongecontroleerde gewichtsafname veroorzaken, wat cachexie wordt genoemd en zorgvuldig moet worden beheerd.
 

Andere vormen van kanker en behandelingen zoals hormoontherapie kunnen dan weer een snelle gewichtstoename veroorzaken. Ook dat moet goed worden opgevolgd, zodat je na kanker geen hoger risico loopt op andere gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten of het metabool syndroom.

 

 

Blijf gezond:


Fysieke fitheid, mentale gezondheid en een gezond voedingspatroon zijn drie krachtige hulpmiddelen in de strijd tegen kanker. Geen van deze middelen is op zichzelf een geneesmiddel, maar samen kunnen ze wel zorgen voor betere resultaten in de behandeling van deze ziekte.

 

 

 

Bron: www.hln.be