4 kinderen uit gebombardeerd ziekenhuis Kyiv naar Prinses Máxima Centrum.

23-07-2024 13:07

 

 

RTV Utrecht / Jasper Witte.

 

 

 

Utrecht - Vandaag komen twee kinderen uit het door oorlog getroffen Kyiv aan in Nederland voor hun behandeling. Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht vangt vier jonge kankerpatiënten op nadat het kinderziekenhuis in Oekraïne twee weken geleden werd gebombardeerd, meldt RTL Nieuws. Hierdoor kunnen de kinderen daar niet langer worden behandeld.


De twee andere kinderen die vandaag eigenlijk ook al naar Utrecht zouden komen, moeten eerst aansterken voor ze de reis aankunnen. "We vonden het - net als iedereen - afschuwelijk toen we van de raketaanval hoorden, maar we wisten ook meteen dat we in actie moesten komen. Want juist bij de behandeling van kinderkanker is continuïteit zo belangrijk: er mogen geen grote gaten vallen," zegt Rob Pieters, kinderoncoloog van het Prinses Máxima Centrum tegen RTL Nieuws.


Na de aanval op het Ohmatdyt-ziekenhuis in Kyiv op maandag 8 juli werd er wereldwijd hulp geboden door gespecialiseerde ziekenhuizen. Het duurde wel even voordat deze hulp op gang kwam, want door de raketinslag was het moeilijk om bij informatie uit de patiëntendossiers te komen.
120 kinderen opgevangen


Sinds het begin van de oorlog in 2022 vangt het Utrechtse kinderkankercentrum Oekraïense kinderen met kanker op. Inmiddels zijn dat er meer dan 120. Sommige kinderen zijn klaar met hun behandeling en zijn teruggekeerd naar Oekraïne. Maar dat geldt niet voor iedereen: zes Oekraïense patiënten die naar Nederland kwamen, zijn overleden.


Volgens kinderoncoloog Pieters is het vanzelfsprekend dat het Prinses Máxima Centrum deze hulp biedt: "Oekraïne is een groot land met veel kinderen en dus ook veel kinderen met kanker. Dan spreekt het voor ons voor zich dat we doen wat we kunnen en hen met dezelfde aandacht behandelen als alle andere kinderen bij ons", zegt hij.


Toen de oorlog in Oekraïne net uitbrak, werd de samenwerking met andere kinderkankercentra opgezet onder de naam Safer Ukraine. Waarschijnlijk zullen via deze samenwerking nog meer Oekraïense kinderen in het buitenland worden behandeld. Mogelijk komen er dus nog meer patiënten naar het Utrechtse ziekenhuis. Twee van de kinderen die vandaag zouden aankomen, moeten eerst aansterken voordat ze de reis kunnen maken.

 

 

 

Bron: www.bingofm.nl/nieuws