3D-navigatietechniek helpt chirurg tijdens operatie bij endeldarmkanker.

04-09-2024 14:52

 

 

 

 

 

Het Catharina Ziekenhuis heeft sinds kort de beschikking over een nieuwe techniek waarbij chirurgen tijdens de operatie driedimensionaal kunnen navigeren in het bekken van een patiënt. Zo kunnen zij de exacte locatie van de tumor bij een vergevorderd stadium van endeldarmkanker veel nauwkeuriger bepalen. Met de techniek is de tumor ook veel preciezer te verwijderen en dat kan complicaties zoals incontinentie, impotentie en pijn voorkomen.

 

Dankzij de 3D-navigatie kan de chirurg tijdens de operatie precies zien waar de tumor zich bevindt en hoe deze zich verhoudt tot belangrijke structuren zoals bloedvaten en zenuwen. Dit is vooral cruciaal bij patiënten die eerder zijn behandeld met chemotherapie of bestraling, waarbij het onderscheid tussen tumorweefsel en gezond weefsel soms lastig kan zijn. “Uit voorzorg wordt er dan ruim weefsel weggenomen. Dat kan voor veel nevenschade zorgen”, zegt chirurg Pim Burger. “Met deze techniek kunnen we dat voorkomen.”

 

De techniek is ontwikkeld in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis onder leiding van chirurg Theo Ruers. “Het Catharina Ziekenhuis helpt mee aan het verder ontwikkelen hiervan”, zegt Jip Tolenaar, chirurg van het Catharina Ziekenhuis. “Met deze navigatiemogelijkheden kunnen we patiënten die een vergevorderd stadium van endeldarmkanker hebben, of bij wie de kanker is teruggekeerd, veel beter helpen.”

 

 

Navigatie:

Voorafgaand aan de operatie wordt op basis van MRI-scans een gedetailleerd 3D-model van het bekken van de patiënt gemaakt. Tijdens de ingreep helpt een elektromagnetisch veld de chirurg om met uiterste precisie te navigeren. Dit leidt tot een betere bescherming van zenuwen en andere vitale structuren zoals aders en urinewegen, waardoor complicaties zoals incontinentie, impotentie en pijn aanzienlijk worden verminderd.

 

 

De eerste operaties met deze techniek zeer succesvol zijn verlopen. “Bij complexe gevallen van endeldarmkanker willen we eigenlijk niet meer zonder deze technologie opereren.

 
 
 
 
Burger verwacht dat de zogenoemde intra-operatieve navigatie bij ongeveer tachtig patiënten per jaar wordt ingezet. “De eerste operaties met deze techniek zijn zeer succesvol verlopen. “Bij complexe gevallen van endeldarmkanker willen we eigenlijk niet meer zonder deze technologie opereren.”
 
 
 

Lees hier het persbericht over het intra-operatief navigeren.

 
 
 
 

Chirurgen Jip Tolenaar (midden) en Pim Burger (rechts) voeren een endeldarmkankeroperatie uit met de nieuwe navigatietechniek. 

 
Foto Jarno Verhoef/Catharina Ziekenhuis.