3 miljoen voor onderzoek naar zeldzame kanker.
KWF, KiKa en Oncode Institute bundelen krachten met overheidsfinanciering
Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa), Oncode Institute en KWF Kankerbestrijding ontvangen 3 miljoen euro PPS-subsidie van de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland). Met dat bedrag zetten ze een gezamenlijk onderzoeksprogramma op voor zeldzame vormen van kanker.
Mensen met zeldzame kanker staan voor extra uitdagingen. De diagnose duurt langer en er zijn minder behandelmogelijkheden. Daardoor zijn de vooruitzichten voor patiënten met zeldzame kanker vaak slechter. Onder zeldzame kanker vallen ook alle vormen van kinderkanker.
In 2025 gaat het veelbelovende onderzoeksprogramma REACT-NL (Rare Cancer Therapies-NL) van start dankzij financiering van de overheid. Het gaat om toeslag voor publiek-private samenwerkingen, waarin onderzoekers en bedrijven hun expertise bundelen om onderzoeksresultaten sneller bij de patiënt te krijgen.
Doorontwikkeling naar de kliniek:
In veel gevallen ontbreekt bij zeldzame kankers een duidelijk gedefinieerde route voor de markttoegang en commercialisatie van nieuwe diagnostische en therapeutische toepassingen. Deze samenwerking biedt een unieke kans om zo’n route op te stellen met de juiste partijen. Naar verwachting kunnen het komende jaar meerdere publiek-private samenwerkingen worden opgestart, met focus op doorontwikkeling naar de kliniek.
Binnen REACT-NL wordt een themacall uitgeschreven voor het gehele oncologische onderzoeksveld om innovaties voor zeldzame kanker te versnellen. Het programma stimuleert multidisciplinair onderzoek en de toepassing van onder meer AI, cel- en gentherapie, radionucliden en beeldvormende technieken.
Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Inmiddels is gelukkig 81% van deze kinderen 5 jaar na de diagnose nog in leven. Maar dit betekent ook dat elke 3 dagen een kind in Nederland sterft aan de gevolgen van kanker. En dat is onverteerbaar. Dankzij deze nieuwe samenwerking met KWF en Oncode Institute kunnen onderzoekers en bedrijven beter samenwerken. Zo kunnen ze sneller nieuwe manieren vinden om kinderkanker te ontdekken en te behandelen. Ik geloof dat we hiermee écht stappen kunnen zetten richting 100% genezing. Ik ben ongelooflijk dankbaar en trots dat we samen het verschil kunnen maken voor deze kinderen en hun families.’
Jakolien van Eijk, algemeen directeur KiKa
Chris de Jonghe, valorisation director Oncode Institute
Zeldzame tumoren vormen een aanzienlijke subgroep binnen alle vormen van kanker, maar de prognoseverbetering blijft achter bij andere kankersoorten. Om doorbraken voor zeldzame tumoren te realiseren is samenwerking nodig. Ik ben trots dat KWF daar, samen met onze partners, een verbindende rol in kan spelen.
Carla van Gils, directeur KWF
37 miljoen voor innovatieve programma's in de Life Sciences & Health sector.
REACT-NL is medegefinancierd door inzet van PPS-subsidie die Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, heeft toegekend ter stimulering van publiek-private samenwerkingen. Dankzij deze financiering kunnen in 2025 15 veelbelovende programma’s van start om innovatieve projecten te realiseren, waarin onderzoekers en bedrijven hun expertise bundelen om onderzoeksresultaten sneller te vertalen naar doelgerichte gezondheidstoepassingen.
/ Lees meer over REACT-NL en de andere PPS-programma’s op de website van Health~Holland.
Bron: www.kwf.nl/nieuws